Моето пътуване до Белгия

Categories Споделено
10243

Белгия е една красива, сравнително малка по площ, но много гъсто населена държава в Западна Европа. Разделена е на три региона – Брюксел, Фландрия (на север, предимно нидерландско говорящи) и Валония (на юг, предимно френско говорящи). Белгия е известна със шоколада, бирата, пържените картофки, гофретите и дантелите.
Сестра ми е еразмус студент в Антверпен и имах удоволствието да й отида на гости и да разгледам част от най-красивите забележителности на Белгия. Определено станах свиделен на неща, към които България само може да се стреми и се надявам, че след години и ние ще можем да се похвалим с чистота, култура и възпитание.
Ако ти е интересно, скъпи читателю, можеш да се настаниш удобно и да чуеш моя разказ за Белгия.

На 5-ти ноември, в 6ч сутринта аз и Гената се качихме в самолета за Шарлероа. Полетът беше сравнително добър, като изключим турболенцията и липсата на достатъчно място. Приключение беше да стигнем до сестра ми, тъй като се оказа, че трябва да отидем до Брюксел, от където да хванем автобус до Антверпен. Отне ни близо 3 часа в лутане и търсене на информация и правилен транспорт, но най-накрая с помощта на местните хора и много питане, успяхме!

АНТВЕРПЕН

Изморени, мокри и гладни, пристигнахме в Антверпен, където Диляна вече ни чакаше. Хапнахме на бързо по един сандвич и се прибрахме в квартирата й, за да си починем, изкъпем и да съберем сили за предстоящите разходки.
Определено много неща ми направиха впечатление.
DSC00292

Центърът е със запазена архитектура, впечатляващи сгради и много златни орнаменти. Никъде няма контейнери за смет, всеки си събира боклука в джоб, носи го вкъщи и там събира разделно отпадъците в три отделни пликчета. Никъде не можеш да видиш улични кучета, всеки пътува редовно в градския трансорт, изобщо хората явно имат съвсем различна култура и съвсем различен манталитет.
Местните са много вярващи и на всеки ъгъл се срещат религиозни скулптури на Дева Мария с младенеца, както и други образи.
DSC00293

Легендата за името на града гласи, че имало един великан на име Друон Антигон, който искал пари от хората, за да преминат река Схелд и ако откажели, им откъсвал ръката и я хвърлял в реката. Имало един римски войн на име Брабо, който се противопоставил на великана, откъснал ръката му и я хвърлил в реката. От там произлиза и името на града – Antwerp означава хвърляне на ръка. Днес, статуя на Брабо има пред сградата на общината, намираща се на Grote Markt.
DSC00311

Впечатление правят огромните и величествени църкви и катедрали в цяла Белгия. Our Lady’s Cathedal в Антверпен се извисява на 123метра височина и готическата й архитектура привлича туристи от цял свят.
DSC00305

Катедралата се намира на Хрунплатс, където са разположени още статуята на Рубенс
DSC00302

както и много магазинчета за шоколад и сладки
DSC00686

В църквата Св. Джеймс се намира гробницата на Петер Паул Рубенс. Построена е в периода 1491-1656, от аристократите и висшето общество на града, които са искали да покажат богатството си като построят кула, по-висока от Катедралата. След 55метра, обаче, строителството прекратява поради финансови проблеми. Енориашите са използвали огромна част от богатството си вътре в църквата. Намерени са повече от сто вида мрамор, които според експерти са изработени по най-професионалния начин.
DSC01207
DSC01208

Мер е най-известната търговска улица в Антверпен.
DSC01214

Там се намира статуята на художника Давид Тениерс.
DSC00481

Днес, разбира се, там преобладават магазини на световно известни марки. Направи ми огромно впечатление, че противно на традицията в България магазините да затварят в 19:30, а в моловете дори към 22:00, там след 18:00 не можеш да намериш отворен магазин, а след 21:00ч улиците са празни.

След кратка разходна, стигнахме и до университетът, в който сестра ми е Еразмус студент. Universiteit Antwerpen е на 177-мо място в световната класация на университетите. За сравнение, български университет не фигурира в първите 500.
DSC01200

Сградата датира от 1852 година, а през 2003-та три университета се сливат и обединяват днешния.
DSC01193

Около 15 000 студенти учат в университета (без да се смятат студентите по обменни програми) и това го прави 3-тия по големина университет във Фландрия
DSC01196
DSC01199

Вечерта посетихме едно нощно заведение, чиято обстановка не беше много по вкуса ми, но поне пускаха хубава музика. Прибрахме се сравнително рано и уморени от дългия ден, се унесохме в сладък сън. Следващият ден щеше да бъде още по-дълъг.

БРЮЖ

Брюж е един прекрасен средновековен град, наричан още “Венецията на Севера”, заради многото канали
DSC00667
и прекрасната архитектура.
DSC00889
От всички атракции, които предлага града, мисля че туристическите лодки и обиколната по каналите са най-впечатляващи! Не само се наслаждаваш на прекрасната гледка, но и научаваш много за историята на града, както и за неговите забележителности.
DSC00672
Докато наблюдавахме града от лодката, видяхме известната The Church of Our Lady, която за съжаление бе в ремонт и не можахме нито да влезем, нито да я видим в целия й блясък. Ето една снимка, взета от интернет.
Urlaub in Brugge 22. bis 25. Mai 2008
На Grote Markt се намира Belfry, кула с височина 83 метра и 47 камбани, които привличат вниманието на туристите.
DSC01222
В Брюж посетихме и музеят на пържените картофки. Там не им казват french fries, тъй родината им е Белгия, но понеже през Втората световна война са били популяризирани от белгийци в южната част на страната, които говорели френски и американските войници започнали да им викат french fries. Честно казано не останах очарована от самият музей. По-голямата част се състоеше от данни за картофите, история и данни за хранителните им качества. Имаше, обаче, и интересни неща, като стари дрехи и посуда за производство на картофи
DSC01261
Еволюционното развитие на пресата за картофи
DSC01266
както и стари печки и котлони за приготвянето им.
DSC01267
И нека не забравяме магазинчетата за шоколадови бонбони, които бяха на всяка крачка и чийто аромат те привличаше като магнит.
DSC00682

Дали не се прибрах в България с повече от 5кг шоколади?

DSC00687

И макар, че времето бе мрачно и дъждовно,

DSC01233

си прекарахме много, много добре!

DSC01231

БРЮКСЕЛ

Брюксел е основан през 580 година от Св. Жери , епископ от Камбрай. Според легендата, той рискувал живота си, за да прекоси гората на Соани (Forrest of Soignes) и построил скромен параклис на малък остров в Сена. Век по-късно, този малък остров се превърнал във важно селище, наречено “Broeksele”.

DSC01431

Пазарът (la Grand’Place) се намира в центъра на стария град. Формата му е правоъгълна и там се намират сградата на общината с величествената си камбанария. Градският съвет е един от най-забележителните антични монументи на Брюксел, както и една от най-красивите готически сгради в цяла Белгия.

DSC01400

Както и домът на Краля.

DSC01401

През деня пазарът е много оживен

DSC01405

има жонгльори

DSC01486

както и момичета, които танцуват боси.

DSC01487

Пикаещото човече (Manneken-Pis) се е превърнало в символ на Брюксел. Има много легенди за него, една от които разказва за млад буржоа, който изгубва единствения си син в тълпата, по време на някой извествен фестивал. След 5 дни, той го намира в ъгъла на една улица, правейки това, което прави и до ден днешен.

DSC01425

През 1698 Максимилиан Емануел подарява първата дреха на момченцето и от тогава до днес, то е било обличано в най-различни дрехи и национални носии.
Докато се разхождате в Брюксел, можете да откриете също така и шоколадови човечета

DSC01424

малки и големи, в най-различни цветове и с най-различен вкус.

DSC01423

The Saints Michael and Gudule Cathedral датира от 13-ти век и олицетворява силата и величието на религиозното изкуство.

DSC01354

Съчетава в себе си различни стилове – римско-готически, първичен, вторичен и третичен готически и ренесансов стил.

DSC01355

Предната фасада включва две квадратни кули, всяка висока 69метра.

DSC01359

Определено беше една от най-красивите катедрали, които някога съм виждала.

DSC01370

Впечатление ми направи това, че по улиците имаше забавни статуи

DSC01382

и други весели атракции.

DSC01484

Освен, че отново имаше страшно много магазини за сладки

DSC01387

и шоколад

DSC01386

По тесните малки улички имаше изнесени щандове със сурова риба

DSC01394

и морски деликатеси.

DSC01395

Повечето маси бяха изнесени навън, независимо от хладното време

DSC01399

и определено бяха радост за окото и те приканваха да седнеш и да опиташ от вкусотиите.

DSC01398

Много ми харесаха парковете,

DSC01474

които блестяха от чистота и от които лъхаше красота и спокойствие.

DSC01455.

Можеш да стоиш с часове и да се наслаждаваш на последните слънчеви лъчи.
DSC01465

Royal Palace е най-внушителната забележителност на района.
DSC01512

Фасадата олицетворява Белгия, белгийския флаг и медальон с портрет на крал Леополд II.

DSC01514.

Днес, сградата е официална резиденция на белгийските суверени.

DSC01509

Екскурзията до Брюксел беше много интересна и определено много забавна.

DSC01529DSC01537

DSC01540

Освен, че се върнах с повече от 5кг шоколад, си накупих и най-различни кулинарни нещица.

IMG_3201

И ето, че дойде краят на моя разказ. След 5-дневен престой в Белгия, се прибрахме благополучно в мръсната и мрачна София. Попих много знания и много неща ми направиха впечатление. Има толкова много места, които искам да посетя и толкова много държави, чиято култура и традиции да опозная. Оставам в очакване на следващото пътешествие и се надявам да бъде скоро!

Благодаря на онези, които останаха до края и се надявам, че ви е било интересно!

20 Responses to “Моето пътуване до Белгия”

 1. Dimitrana S.

  Е, най-накрая! Страницата точно пред полето за коментари изчезваше..

  Много ми харесва споделеното, Ирина! Не само посещенията из Белгия, а описанията, разказът и настроението, което създават!

  Чудесна разходка, чудесно изглеждаш и ти, Ирина! Пожелавам и занапред интересни пътувания, здраве и много усмивки!

  пп. Снимката от Приказката … просто ме срази :-D Изключителна! :-) ))

  Отговор
 2. Ирина

  Да, имаше някакъв проблем с отварянето на статията, но се радвам, че вече е оправен! :-)

  Благодаря ти, Дими, за интереса и милите пожелания. Колебаех се много за това дали някой изобщо ще прочете статията, тъй като е доста дълга, но реших че така или иначе, го правя най-вече за себе си – да си напомням за хубавите мигове, когато ще са вече спомени! :-)

  Приятелски поздрав от мен с пожелание за много усмивки! :-) )

  Отговор
 3. Мира

  Привет, Ирина!
  Малко след дъжд качулка ни оставям този коментар (след като видях твоя при мен за макароните) :) С голям интерес прочетох историята за пътуването ти. Аз съм пристрастна, тъй като преди много години изкарах 3 незабравими месеца в Гент, и оттам се влюбих “плоската земя”, градовете и бирата там и оттогава използвам всеки сгоден случай да се отбия нататък. :D
  Използвам случая да ти кажа, че имаш чудесен блог и ще се отбивам от време на време в него :)

  Отговор
 4. Ирина

  Благодаря за посещението, Мира! :-)
  Сестра ми е ходила също в Гент и каза, че е страхотно. За жалост, ние нямахме достатъчно време, иначе с удоволствие бих го посетила :-)

  Благодаря ти за хубавите думи, винаги си добре дошла тук! :-)

  Отговор
 5. Fedora

  Ех, радвам се, че ти е харесало в Белгия. Беше ми приятно да видя отново тези места чрез твоите снимки, за което ти благодаря :)
  Следващият път, ако имате време идете до Динант – градчето е невероятно живописно и гледката от цитаделата си заслужава (както и пътуването с лифта), а и “Мини Европа” буди интерес – намира се само на няколко “крачки” от символа на Брюксел – Атомиума (пък можете и да се качите нависоко) :)
  Поздрави: Ина

  Отговор
 6. Ирина

  За жалост нямахме много време, а ми се искаше да посетя още места, точно тези, които ти споменаваш.
  Дай Боже след време да имам възможност да се върна и да ги видя! :-)

  Отговор
 7. Мария

  Zdravey! Blagodarya,che si polojila tozy trud y ni dostavyash udovolstvie s napisanoto.Ty sy napravyla tova,koeto az otlagam ot 2 godini.Jiveya v Belgia i mi beshe mnogo priyatno da procheta chast ot moite misli i nastroeniya,veche napisani na gotovo -)))) NAuchih i dosta novi neshta!
  Bravo !Prodaljavay da pishesh,pravysh go dobre!
  Samo po otnoshenie na religioznosta mislya,che leko si se zabludila,no tova ,razbyra se e otnositelno.
  Vsychko dobro !

  Отговор
 8. Rebecca

  I just wanted to say your website is one of the nicely laid out, most inspirational I’ve come across in quite a while. Thx! :)

  Отговор
 9. melina

  Много интересна и приятна статия, с полезно поднесена информация. Поздравления!

  Отговор
 10. Мануела

  На един дъх прочетох разказът ти за Белгия и такава носталгия ме налегна… Даже детството не ми липсва толкова, колкото онези прекрасни 6 месеца като еразмус студент в Университета в Антверпен през 2002-ра година. И срещите, които си правихме в Гент с останалите еразмус-студенти, и разходките из романтичния Брюж, из Брюксел, Ипер, Мехелен, екскурзиите из Фладрия… А голямата любов, която изживях там… Ах, още усещам вкуса и мириса на фритен мет майонезе :) И бирата с вкус на вишня… Колко ми веше интересно да гледам евреите със странните им облекла и прически, а те там са доста… И как въздишах по магазинчетата на Диамантената улица, докато си чаках автобусчето за Кортрейк… Няма да продължавам, защото все пак това си е твоя блог, но мисля, че така най-добре изразих колко съм ти благодарна за споделеното!!!

  Отговор
 11. peho

  Много хубав разказ, ще ми е от полза. В момента аз самият съм в Белгия и с много от казаното мога да се съглася, но с това, че тук блести от чистота – не мога.

  Отговор
 12. vanillka

  Ох…какво си детенце тук :*

  Брюксел е най-най-якото място на света, ако изключим вятъра и дъжда! Толкова много и хубав шоколад, няма другаде!

  ПС: Била си в Homes of Cooks, нали :) ))

  Отговор
 13. Kristiana

  Здравейте, знам, че супер късно пиша, но като напиша в Google “Белгия” това ми излезе първо.
  Имам конкретен въпрос! Предстой ми пътуване до Белгия и ще кацнем на летището в Шарлероа, но не знаем с каквъв транспоррт да стигнем до Антверпен? Важно е да знам, тъй като на връщане полетът ни е в 8 часа сутринта в понеделник и е притесняваме, че няма да има подходящ работещ транспорт тогава. Моля за информация, благодаря!

  Отговор
 14. Любомира

  Отвратително отношение от местните, като заговориш на английски и те гледат, сякаш си им взел държавата.

  Отговор

Оставете коментар