Френски макарони с бял шоколад и сушени малини

49346

Днес гостувам в един от най-любимите ми български блогове – LaMartinia. Любим ми е, защото е различен. Защото всеки може да намери по нещичко за себе си – независимо дали е любител на вкусната храна, пътешествията, модата, изкуството, DIY или фотографията. Авторът му е чаровната Мария, която пише изключително увлекателно и сама по себе си е толкова вдъхновяваща, че когато отвориш блога й и се зачетеш в която и да е публикация, неусетно изгубваш представа за времето и потъваш в необятния свят на LaMartinia.
Реших да представя рецепта за френски макарони, защото знам, че Мария им е голям почитател :)

Ако се разхождате по някоя френска уличка, няма как да останете безразлични към кокетните малки сладкарници, чиито отрупани с вкусотии витрини, те приканват да влезеш и да ги опиташ. Наред с изобилието от различни видове сладки, пастички, малки торти и къпкейкове, един десерт се откроява от всички останали. Изящен, цветен, крехък, луксозен като скъпо бижу. Това е френският макарон, който пленява с перфетна визия и един наситен, ароматен, изключително специфичен вкус.

Макароните са най-популярнят десерт във Франция и най-популярния френски десерт по света. Въпреки това, произходът им е спорен и според някои, макароните са създадени в Италия, а през 16-ти век сладкарите на Катерина Медичи (която се омъжва за Анри II) ги пренасят във Франция. По онова време, макароните са представлявали чисто и просто бадемови сладки, наподобяващи днешните амаретите. Не са били оцветявани, нито са имали пълнеж. Едва в началото на 20ти век, сладкарите от световноизвестната сладкарска къща Ladurée, решават да слепят два макарона със шоколадов ганаш, създавайки това, която днес наричаме френски макарон.

Освен вкусни и ефектни, макароните са изключително капризни и се смята, че приготвянето им е висш пилотаж в сладкарството. Е, аз не съм професионален сладкар, но обичам да приготвям макарони и за щастие ми се получават добре. Затова ще се радвам да споделя с вас моя опит и знания, за да се убедите, че технологията не е толкова сложна, колкото звучи.

Перфектният макарон има гладка, лъскава повърност и красива поличка/краче. Когато се отхапе от него, външността е хрупкава, а вътрешността – мека и дъвчаща. Има ясно изразен бадемов вкус, който в съчетание с различните видове пълнежи, прави макарона един наистина специален десерт.

И преди да пристъпя към рецептата и технологиите на приготявнето, ще напиша някои от основните правила, които трябва да се спазят, за да се получат красиви и вкусни макарони.

1/ За приготвянето на макарони се ползват остарели белтъци. Те трябва да се отделят от жълтъците и да се съхраняват или поне 2 дни в хладилник, или за 24 часа на стайна температура, като съдът се покрива с прозрачно фолио и се правят няколко малки дупки. Причината, поради която се ползват остарели белтъци, е че те се втечняват, правейки разбиването им по-лесни, а самия меренг (белтъчния крем) по-стабилен. Ако се ползват белтъци от хладилник, те задължително трябва да се извадят най-малко 2 часа преди пристъпване към рецептата, за да се климатизират.
2/ Задължително е точното измерване на продуктите с помощта на електронна везна. При тази рецепта не могат да се използват мерки “на око”, с чаши и лъжици, тъй като всеки грам е от значение.
3/ Разбиването на белтъците се прави в идеално чиста и подсушена метална (желателно) купа. Ако има мазни остатъци или дори една капка вода, белтъка няма да може да се разбие.
4/ Бадемовото брашно и пудрата захар се пресяват няколко пъти. Първо по отделно, после заедно. Наистина е важно да се спази тази стъпка, защото и в бадемовото брашно, и в пудрата захар, се съдържат по-едри частици, които биха могли да нарушат консистенцията на сместа.
5/ Към разбитите белтъци се прибавя на части бадемовата смес и със шпатула се разбърква внимателно. Метода на английски е folding, което в директен превод значи прегъване. Технологията е следната: загребва се смес, обръща се и се изтегля към стените на купата. Това повторение се прави 10-тина пъти, след което тестото се тества дали е готово. Взима се малко количество от него и се поставя в чиния. Ако сместа формира връх, който не изчезва за 5-6 секунди, сместа им нужда от още разбъркване. И обратното, ако сместа не формира връх, или формира, но той изчезва за няколко секунди, значи сместта е готова. Ако се прекали с разбъркването, сместа ще се втечни, което е фатално за макароните.
6/ Макароните се пекат в здрави и с гладка повърхност тави. Ако вашите са тънки, можете да се опитате да ги слепите две по две, за да получите по-дебело дъно. Хубаво е да се начертаят кръгове с молив върху хартията за печене, за да могат да се шприцоват равни по големина макарони. След време това не е нужно, тъй като ръката свиква да контролира шприцоването, но в началото, този трик е доста полезен.
7/ След като макароните са шприцовани върху хартията за печене, се оставят за 30-40 минути на стайна температура, за да изсъхнат и да хванат коричка. Това се прави, за да предотврати евентуално напукване на макароните.
8/ Идеалното време за печене на макарони зависи от всяка фурна. Същото се отнася и до температурата. При мен макароните са готови за 16 минути, при температура от 150С°. Ако имате термометър за фурна, използвайте го, за да постигнете оптимални резултати. Също така е добре да се наблюдават макароните по време на печене. Ако се забелязва промяна на цвета, значи температурата е по-силна от необходимото или пък макароните са вече готови и трябва да се извадят, в противен случай, ще изгорят и потъмнеят.
9/ Ако след изпичане, макароните не могат да се отлепят, хартията леко се навлажнява отдолу и се оставя за 30-40 секунди. Парата, която се образува, спомага за лесното отлепване на макароните. А следващия път, времето за печене се увеличава с 1-2 минути, защото трудното отлепване на макароните е знак, че са имали нужда от още малко време за печене.
10/ След като макароните са слепени с пълнеж, се прибират в плътно затворена кутия и се оставят в хладилника за поне 24 часа. Тази стъпка е изключително важна, защото макароните трябва да отлежат, за да се обединят всички вкусове – този на черупките с този на крема. Това е като да направите бисквитена торта и да я изядете веднага, без да сте оставили бисквитите да омекнат и крема да попие в тях. Няма да бъде особено вкусна, нали?

Френски макарони с бял шоколад и сушени малини

Продукти за макароните:
90г остарели белтъци
щипка сол
40г кристална захар
200г пудра захар
110г бадемово брашно
няколко капки розова сладкарска боя

Белтъците се разбиват на пяна с щипката сол и се добавя по малко от кристалната захар. Разбиването продължава до образуването на лъскав и стегнат белтъчен крем. Не бива да се увличате, защото има опасност макароните да станат сухи и чупливи. Ако белтъците започнат да отделят вода, значи сте прекалили и трябва да започнете отново. Слага се боята и се разбърква леко.
Бадемовото брашно и пудрата захар се пресяват 2-3 пъти, докато се получи идеално фина пудра. Измерването става СЛЕД като продуктите са пресяти. Аз лично си претеглям в началото по около 10 грама повече и след това отново измервам, за да съм сигурна че всичко е както трябва.
Към белтъците се добавят на 2-3 пъти сухите съставки и се разбърква внимателно, докато се получи гъсто тесто, което трябва да се спуска от шпатулата на плавни вълни. (т. 5 от съветите)

Готовата смес се пълни в пош с кръгъл накрайник и се шприцова върху хартия за печене. Макароните се оставят 30-40 минути, за да изсъхнат и да не лепнат при допир.
Фурната се загрява на 150С и макароните се пекат за 15-16минути, след което се изваждат, оставят се да изстинат за 5 минути и се прехвърлят върху метална скара до пълното им охлаждане.

Продукти за ганаша:
100гр бял шоколад
100гр сладкарска сметана
10г сушени малини

Шоколадът се начупва в купа. Сметаната и малините се поставят на котлона и когато течността започне да завира се отстранява и излива при шоколада. Разбърква се, докато се получи лъскав, хомогенен крем и купата се покрива със свежо фолио. Оставя се да стегне в хладилника до нужната консистенция.

Подготвят се по 2 черупки за всеки макарон, като е желателно да бъдат с еднакъв размер и големина. Върху едната черупка се слага малко количество от ганаша, а с другата черупка се притиска отгоре, за да се слепи. Така се процедира с всички останали черупки. Готовите макарони се прибират в кутия и се съхраняват в хладилник за 24 часа. След това са готови за консумация.

Много благодаря на Мария за поканата да гостувам в прекрасния й блог и публично й се извинявам, че толкова време отлагах материала. Реших да изкупя греха си, като й подаря тази розова кутийка с макарони :-)

103 Responses to “Френски макарони с бял шоколад и сушени малини”

 1. Kandi

  Страхотни макарони! Браво! Със сигурност са много вкусни :) Снимките също са много хубави :)

  Отговор
 2. Мирослава

  Изящни, красиви, апетитни – думите са малко за твоите прелестни макарони! Изглеждат толкова примамливо, направо не мога да им устоя! Искам и аз такива, затова отивам да си купя везна :) .
  Поздравления Иринка, както винаги си перфектна и в най-малкия детайл – от приготвянето, до представянето и снимането!

  Отговор
 3. Bianka

  Ирина,поздравления!
  Чудесен вкус!Обожавам тези фини сладкиши!А прекрасните ти снимки ги правят още по неустоими!

  Хубава и усмихната седмица!

  Отговор
 4. Dani

  Ирка, чудесна си :)
  Пожелавам ти да отвориш една френска сладкарничка!
  А защо не и във Франция :)
  Сърдечни поздрави!

  Отговор
 5. Мира

  Ирка, предлагаш отново страхотни макарони… особено с тези ароматни сушени малини! :) Сърбят ме ръцете да разделя малко белтъци :) .
  Много вдъхновяващо гостуване!

  Отговор
 6. Еликсир

  Много са изкусителни,а цвета им е неустоим!
  Прекрасна кутийка,пълна с тези розови бижута!
  Чудесно представяне си оформила ,Ирка,и поздрави на любезната ти домакиня!
  Роси

  Отговор
 7. inej

  Наистина тези малки сладкишчета са олицетворение на прецизност, нежен вкус и вид. Просто прекрасни. Чудя се, дали рецептата може да се адптира за по-неопитни :) например сместа да се изпече във форма на блат и после да се начупи на небрежни вафлички, с които да се декорира друг сладкиш или крем.

  Отговор
  • Ирина

   Защо не? Няма по-хубаво нещо от това човек да експериментира. По принцип има торта-макарон, която представлява две огромни черупки, между които се слагат крем и плодове. Само, че аз все още не съм правила подобно нещо и не мога да бъда много полезна. При всички случаи, времето за печене ще се увеличи значително, както и времето за “изсъхване” на макароните преди печене.

   Ще се радвам да опитате и да споделите после какво се е получило :)

   Отговор
 8. Гергана Янкова

  Иринка, наканила съм се да направя тези макарони, но би ли ми казала с какъв диаметър са кръгчетата, които се рисуват с молив върху хартията за печене, и на какво разстояние трябва да са едно от друго?

  Отговор
 9. Пресли

  Днес направих макароните. Станаха точно както са на снимките, но трябва да призная, че следвах указанията с голяма педантичност и явно толкова се бях концентрирала да не изпусна нещо, че в крайна сметка се оказа че съм забравила да пресея брашното :) ) В резултат на което макароните ми станаха малко хммм да кажем рошави :) , но мисля че това им е единствения кусур. Мерси Ирка за хубавата рецепта станаха страхотни, а имайки в предвид че ги правя за първи път са си направо идеални – с коричка отгоре, с поличка отдолу и леко дъвчащи по средата

  Отговор
  • Ирина

   Всъщност идеята на пресяването на бадемовото брашно е именно, за да се получат фини макарони, да няма разни бучици или едри частици.
   Нищо, ще знаеш за следващия път :)
   Радвам се, че рецептата не те е разочаровала и че си се справила от първия път с макароните :)

   Отговор
 10. Дани

  а бадемово брашно,откъде ? :( никога не съм срещала по магазините….благодаря !

  Отговор
 11. Lambertina

  Ирина, макароните ти изглеждат страхотно! :)
  Много ми се иска и аз да мога да ги докарам до този вид.
  Вчера направих първи опит, не се получиха зле но си мисля, че има още какво да се желае.
  Имам и въпрос към теб- каква трябва да е големината на макарона, че моите станаха като меденки и ми се виждат доста големи.

  Отговор
 12. Zlatoena

  Здравей :) Отдавна искам да ти напиша коментар за тези макарони и ето сега дойде точното време. :) Днес направих тези и с шоко-бейлис крема и никога не ми се получава това накъдряне отдолу на черупката. Измервам си продуктите, бъркам по определения начин и … никога нямам тази “поличка” или поне е много малка… Поздравления за видеото към предишната рецепта, много ми помогна и продължавай с хубавите рецепти и снимки :)

  Отговор
  • Ирина

   Здравей,
   ако спазваш правилно технологията, показана във видеото, не би трябвало да имаш проблеми с макароните. Странно е защо не ти се получават “полички”. За съжаление, няма как да ти помогна от разстояние…

   Отговор
   • Zlatoena

    Ние учим в един университет, даже имаме общи познати, но все не могат да ме запознаят с теб :) )) И пак, поздравления за снимките, за вкусотийките и за блога :)

    Отговор
 13. Пресли

  Аз в горния си коментар забравих да питам нещо, но днес катопогледнах снимките на макароните се сетих. Забелязвам, че твоите макарани (снимка 5 отгоре надолу) са приятно розови от долната страна, а на мойте поли4ката им стана оранжавееща и като ги отлепях не бяха с плътно дъно ами леко кухи. Това дали не се е получило, защото сложих тавата направо на дъното на фурната или мже би печката е била много силна? Иринка ти comme chef des macarons какво мислиш? :)

  Отговор
  • Ирина

   О, при всички положения са се поизгорили отдолу. Не бива да се променя цвета им, макар че и на мен ми се е случвало. Недей да слагаш тавата на дъното на фурната, печи на средна скара.

   Отговор
 14. Ев

  Прекрасни са! Вашият блог ме вдъхнови да се захвана с правенето на макарони и наистина имате страхотни рецепти както и добри съвети за начинаещи. Ако може да попитам обаче, от къде са тези сладки кутийки? Намислила съм да подаря на няколко приятели по една малка кутийка с различни макарони, но не мога да намеря подходяща по вид и размер кутия за целта. Ще съм Ви много благодарна ако споделите. :)

  Отговор
 15. Kokona

  Страхотни са и тези макарони. Голям фен им станах, и не само аз.:) По тази рецепта за черупките нямам неуспешен опит (според мен), и съм доволна. Само дето сместа ми става по-гъста от тази за рецептата за френски макарони с шоколад и бейлис, и като ги потупвам тук там остава някое връхче, но не е толкова фатално. Страх ме е да добавя белтък още, за да не ги разваля. Иначе погледнато сместа изглежда на гъстота, точно колкото трябва.
  На една малка доза бях добавила и течна боя и беше пълен провал. Понеже течната боя е от тази в тубите, която продават в Метро, та засега ще ги правя с какао, докато реша да си взема по-хубава боя, да опитам и цветни.
  Благодаря още веднъж за съветите!
  Хубав ден!:)

  Отговор
  • Ирина

   Трябва да се внимава с боята, тази която продават в Метро мисля, че е на водна основа и това би било фатално за макароните. По-добре недей да слагаш боя, докато не си купиш качествена :)

   Отговор
  • Ирина

   Тази тава е за макарунс, което е различно от макарони :) Не мисля, че е подходяща, но пък може да ти влезе в употреба за други рецепти.

   Отговор
 16. Галина

  Здравей, има ли значение големината на отвора на поша с който се правят макароните, защото като гледах има такива с различна големина?

  Отговор
 17. Vera

  Здравейте! може ли да попитам от къде в София мога да купя качествена сладкарска боя? Много искам да направя и аз макарони, но да са цветни :) )) Благодаря предварително!

  Отговор
 18. Мариана

  Ирина здравей! Бих искала да попитам относно бадемовото
  брашно: записах си улицата от която може да се закупи, въпроса ми е дали има нещо забележително покрай тази улица за ориентир, тъй като сме от провинцията и не сме запознати с улиците в София? Ще бъда много благодарна да получа отговор!

  Отговор
 19. Cucolana

  Здравейте! От къде бих могла да купя сушени малини – обикалях , но не открих?

  Отговор
 20. Cucolana

  Благодаря за информацията. Утре отивам да купя, защото белтъците вече престояват:) Весели празници!

  Отговор
 21. Ев

  Здравейте отново. Съжалявам, че отново ви занимавам, но имам още един въпрос. Вече няколко пъти правих различни макарони, някой успешни, някой не чак толкова, но въпреки, че спазвам времето и температурата за печене имам следния проблем – след 7-8 минути печене макароните започват да променят цвета си и леко покафевяват отгоре. Много леко златист цвят добиват, не е кой-знае каква промяна в цвета, но все пак знам, че попринцип не трябва да си променят цвета. Ако са оцветени, освен че стават леко златисти по крайчетата – отгоре избледняват. Опитах да намаля температурата за печене с 10 градуса, но резултата си е все същия. Ако имате някакъв съвет как да избегна това ще съм Ви много благодарна.

  Отговор
 22. ada

  Здравей, Ирина!

  Имам един основен проблем..не мога да пресея бадемовото брашно.
  Вече втори път купувам брашно и не мога да го пресея,опитвам да го досмеля в робота, но се получава нещо като паста и това е:(Много искам да приготвя макароните..ганашът стои в хладилника от 2 дни вече..някакви идеи да имаш и ако ги приготвя без да го пресявам ще се загубили нещо друго освен поличките.Мерси предварително :)

  Отговор
  • Ирина

   Какво бадемово брашно ползваш? Ако е прекалено влажно, го изсуши във фурната, на 100-120 градуса.

   Отговор
 23. ada

  Благодаря за отговора, опитах и имаше малка разлика, но брашното не се пресява с лекота може би е едро(използвам единственото,което намерих тук насипн0).Както и да е успях в крайна сметка да го пресея,но макароните се разляха при шприцоване,въпреки че измерих всичко.Следващия път да добавя малко повече брашно или?

  Отговор
 24. Виктория

  Предварително се извинявам ако въпроса ми се повтаря. :) Може ли, вместо бадемово брашно да се използва обикновено тип 500.

  Отговор
 25. Лили

  Ири привет! Правих миналата седмица макарони, но ги претупах, между другото, не си прецених добре времето и нищо не стана. В смисъл станаха чудесни бисквитки – бадемовки и ги излапахме с кеф, но не станаха макарони като твоите. Спазих стриктно пропорциите, но после претупах работата. Струва ми се обаче, че сместа ми беше доста гъста. Чудя се дали не съм го разбъркала достатъчно или нещо не ми е читаво брашното. Също така на цвят бяха хм…като ореховки. Такива ли трябва да станат и ако искам бели как да гопостигна?

  Отговор
 26. Ирина Дачева

  Здравей Ирка,
  Много ме радваш с твоите сладкиши и точно от твоите примамващо сладки снимки реших да опитам с френските макарони. Още с 1-я път ми се получиха доста добре, но сега нещо не мога да им докарам поличките, незнам защо. И нещо друго – пека ги на фурна 140-150 градуса за около 12-15 мин. и всеки път си променят цвета. Днес отново направих и станаха хубави розови като твоите, но като ги изпекох и станаха отново бежави, но отвътре си останаха така розови.

  Отговор
  • Ирина

   На вентилатор ли печеш? Странно е, че потъмняват, може би фурната ти пече по-силно, отколкото са посочените градуси. Следващия път можеш да намалиш малко, за да видиш дали ще има промяна.

   Отговор
 27. Avalon

  Ирина,
  Много красиви снимки имаш. А макароните ти са с изящна форма. От колко яйца получаваш белтъци- 90 грама? Правила съм макарони по друга рецепта с белтъци от 2 големи яйца, но искам да опитам и твоите рецепти, изглеждат апетитни и елегантни. Благодаря ти.

  Отговор
  • Ирина

   Има причина белтъците да са дадени в грамажи. Няма как да се прецени от колко точно яйца се получават, защото всяко яйце е различно. Съветвам да се използва кухненска везна и да се измерят в точност всички продукти.

   Отговор
 28. Лили Д.

  Здравей, Ирина!!! Огромно благодаря за разнообразните рецепти и прекрасните творения на изкуството :) Огромно благодаря и за това, че ме “запали” по френските вкусотии. След едноседмична психическа,творческа и физическа подготовка на лице са и моите първи макарони – зеленички, но с бял ганаш с настъргана кора от лайм (това е моят фаворит в сладкарската кухня). На вид изглеждат добре (като има още какво да се желае, но следващият път се надявам да са безгрешни като твоите). На вкус – след 24часа :) :):) Имам въпрос към теб относно тази рецепта – в обясненията грамажът на малините е 10гр., а на снимката с продуктите – 20гр., предполагам, че 20 е правилното число, но все пак …:) Желая ти …вдъхновение!!!

  Отговор
 29. Момиче

  Има ли някаква възможност бадемовото брашно да се смени с друго, тъй като е по-скъпо от обикновеното и по-малко като грамаж?

  Отговор
 30. Sunshine

  Рецептите ти са невероятни! Имам един въпрос. Дали е възможно сухите малини да се заменят със сладко, защото не мога да намеря?

  Отговор
 31. Ina

  Здравей Ирина ,за втори път права макарони по твоята рецепта и за втори път не ми се получава ганаша. Всеки път е много течен и мисля, че сметаната която се слага е много.
  Четох по други блогове и видях, че на 150 гр шоколад се слага 75 мл сметана.

  Отговор
  • Ирина

   Може би проблемът е или в сметаната, или в шоколада. При мен това съотношение на продукти върши работа, но ако наистина не ти се получава, намали сметаната.

   Отговор
 32. Диана

  След дълго “врънкане” :) от страна на дъщеря ми купих везна (по указанията:), осигурихме продуктите и… направихме макарони.
  Станаха супер (точно спазвайки пропорциите, които сте дали).
  Направихме даже две партиди – оранжеви с шоколад и розови с бял шоколад и сладко в центъра,
  Единствено – мисля че белтъците ги направих по-твърди откокото трябва (не слегнаха и останаха малко като полусферички, а не като капачета както трябва.
  Чудя се дали може захарта да е по-малко – прекалено са ми сладки (спазвах точно пропорциите) – пробвали ли сте с по-малко пудра захар? Мисля следващия път да опитам.

  Отговор
  • Ирина

   Не те съветвам да намаляваш захарта. Всяка промяна в рецептата, променя баланса и няма да се получи същия резултат. Опитай с по-несладък пълнеж, например шоколадов ганаш.

   Отговор
 33. Диана

  Забравих да пиша – за втората партида нямах бадемово брашно и използвах смлени орехи и лешници 1:1 и май с лешниците по-ни хареса,
  Благодаря ви за указанията (и видеото) – сигурно нямаше да се престраша иначе да ги направя, а се указаха лесни и най-вече интересни

  Отговор
 34. Ивита

  Страхотни са много добре ми се получиха,но искам да подаря на приятелки за Св.Валентин,но не знам от къде да си купя такива кутии..ако някой може да ми каже,много ще се радвам (:

  Отговор
 35. Боби

  Мила ирка правиш уникални сладки!!!понеже и аз правя сладки ще пробвам тези макарони!!Благодаря за Снимките и за прекрасните ти рецепти!!О и последно с какво правиш снимките смисъл с какво!<3Благодаря хубав и усмихнат дем!!

  Отговор
 36. Svetla

  Привет. Имам питане относно боята, която ползваш: каква е? Питам, защото последния път като правих макорони използвах боя и черупките бяха кухи. Една от теориите е, че е заради боята, друга, която ще тествам е дали са били недоизпечени или съм разбила белтъците прекалено много или малко. Това за боята според мен е най-вероятната причина, защото като правих какаовите макарони с кестенов ганаш, черупките станаха плътни, въпреки че се напукаха.

  Отговор
 37. Elena Gospodinova

  Здравей Ирина :)
  Искам да те попитам дали има някаква възможност за смяна на бадемовото брашно с някакво друго-не е от неговата липса а от това че сме алергични към ядки :) И никога не съм експериментирала с такива видове брашна :) Моля те да ми дадеш съвет.
  п.с. Оригиналните френски макарони и те ли ги правят с бадемово брашно???Защото ако е така ние сме яли и няма проблеми след това :) Поздрави и ще очаквам отговор :)

  Отговор
  • Ирина

   Да, френските макарони са с бадеми. Има алтернатива да използваш други ядки като шамфъстък, лешници, но тъй като съдържанието на мазнини при тях е по-различно, рецептата трябва да подлежи на промени.

   Отговор
 38. Deni

  Ако нямам бадемово брашно, какви бадеми трябва да смеля – сурови или печени? :)

  Отговор
  • Ирина

   Сурови, бланширани. Но е добре след като ги смелиш да ги изсушиш на 100 градуса фурма, за да отнемеш от влагата им.

   Отговор
 39. Алинка

  Здравей! Страхотни снимки и макарони!
  Браво!
  Но задължително ли е брашното да е бадемово?
  Не може ли с обикновено брашно?
  Вкусът от брашното ли зависи?

  Отговор
 40. Петя

  Здравей,
  Имам мерак днес да направя макароните, но ще ми трябват чак за събота, проблем ли ще е да престоят до тогава?

  Отговор
  • Ирина

   Белтъците са посочени в грамове, а не в брой яйца, защото е много важно да се измерят с точност. Не мога да ви отговоря на въпроса, съветвам ви ако сте решили да правите френски макарони и искате да си спестите разочарования, най-добре се снабдете с кухненска везна, ако не разполагате с такава.

   Отговор
 41. Симона

  Здравей Ирина, макароните изглеждат точно като от Ladurée , които са неземно вкусни. Въпросът ми е дали ще се получат с нормален електрически миксер , тъй като нямам професионален какъвто е твоят.

  Отговор
 42. Eлеонора

  Здравей фея на сладкарството :)

  Искам да изкажа ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ за изчерпателното обяснение за технологията на макароните,великолепни рецепти от още по добър сладкар!
  Mоите любими макарони са от обикновените – с вкус на шам фъстък и ванилия ,не бях експериментирала опитах с бейлис…ммм върховни са! :) Поздравления

  Отговор
 43. Vesela

  Zdraveite moje li da predpolojite kakva trqbva da e prichinata ako pri izpichane na frenskite makaroni gornata korichka se nadiga i se otdelq ot testoto a otdolu testoto ostava nenadignato i gletavo t.e poqvqvq se neshto kato kuhina..

  Отговор
 44. Жана

  Задължително ще изпробвам рецептата. Изглеждат невероятно, а и съм сигурна, че са и изключително вкусни !!!

  Отговор
 45. Светла

  Здравейте,макароните са невероятни и за коледа ще се престраша да направя за домочадието!Имам само един въпрос може ли готовата смес да се раздели на няколко части и тогава да се прибавят различни цветове боя за да станат по- интересни и пъстри или е задължително оцветяването да става в началото?

  Отговор
 46. Поли

  Здравей Ирина, днес най- накрая направих моите перфектни макарони, следвайки точно твоята рецепта и съвети! Залепих ги с мален крем с малинов конфитюр. Станаха страхотни. Благодаря ти! :) ))

  Отговор
 47. Eli

  искам да попитам защо като спазих в всичко до грам тестото ми стана гъсто -добавих още белтък на око и не го докарах на вашата гъстота :(

  Отговор
 48. Иванина

  Иринка излишно е да казвам нещо за макароните…просто са блестящи.Следващите ще са те,кажи ми само черупките като целувките ли са?

  Отговор
 49. Martina

  Здравей Ирина,
  макароните са много очарователни и красиви, но искам да те попитам откъде да взема бадемово брашно??☺️☺️☺️☺️

  Отговор
 50. Полина

  Здравей! Немога да намеря сухи малини, в магазините има само пресни. Мога ли да използвам пресни?

  Отговор
 51. Мая

  Здравейте! Искам да Ви попитам каква може да е причината сместа за макароните ми да стане дооооста по-гъста от оказаното и евентуално с какво мога да разредя?

  Отговор
 52. Ивета

  Много съм щастлива ,че случайно попаднах на твоят блок!уникални рецепти … нямам търпение да изпробвам всичко ! Благодарим за споделената ценна информация

  Отговор
 53. ALINA

  Pozdravlenia …….. prosto sam bez dumi tolkova mlad chovek i tolkova goliam opit !
  Schte se radvam da vidia ot Vas napraveni makarons s Wasabi prah i palneg ot krema sirene i siomga parchenza ,garanzia schweizarzite schte im se zaradvat !
  pozdravi

  Отговор
 54. Ваня

  Здравейте, искам да благодаря за рецептата и обясненията. Откакто ползвам вашите макароните ми се получават всеки път. Опитвала съм и други рецепти, безуспешно за съжаление.
  Бадемово брашно купувам от един ииндийски магазин. Брашното от био-магазини не ми харесва за тази рецепта. Получиха ми се дори с брашно което сама си направих.
  Още веднъж – благодаря!

  Отговор

Оставете коментар