Le Cordon Bleu – част 2

Categories Споделено
8789

Знам, че в момента трябва да подреждам куфари и да глася багаж, вместо да пиша публикация, но просто имам нужда да споделя всички емоции, които изпитвам. Не че ще успея, но не пречи да опитам.

LCB Intermediate patisserie

Group H with Chef Nicolas

Случвало ли ви се е да искате да имате устройство, с което да можете да спрете времето, за да живеете в настоящия момент? Точно така се чувствам сега, или както се казва: “I have the time of my life”. Клише, банална фраза, наречете я както искате, но е истината. Лошото е, че както с всички хубави неща в живота, и това ще мине безобразно бързо.
А така не ми се иска…

LCB Intermediate patisserie

горе: Fraisier
долу: Poires au Caramel Religieuses

Вторият семестър от обучението ми в Le Cordon Bleu беше напълно различен от първия – интензивен, натоварен, труден и в същото време изключително удовлетворяващ.
Имаше дни, в които излизах от вкъщи в 6:30 сутринта и се прибирах в 10 вечерта; имаше моменти, в които се движех на автопилот; имаше и такива, в които бях разочарована от себе си и от невъзможността да покажа 100% от уменията си. Но знам, че всички усилия си струват – умората, безсънието, липсата на време за семейството и приятелите ми. Знам и че за всичко има причина и че когато не съм доволна от себе си, има хора, които да ми покажат къде греша и да ме насочат в правилната посока.

LCB Intermediate patisserie

горе: Delices aux Fruits Exotiques, Tarte Tatin
голу: Delices aux Bananes, Fondant au Chocolat

Вторият семестър в училище е като втори курс в университета – познаваш почти всеки, а кръгът ти от приятели се разширява значително. Отпускаш се, излизаш повече, забавляваш се. Опознаваш по-добре учителите си и дори си позволяваш да се шегуваш с тях така, както и те се шегуват с теб.
Имах късмета да попадна в чудесна група и макар да бях единствения представител от Европа, нито веднъж не се почувствах различна. Удивително е как можеш да имаш толкова общо с хора, принадлежащи на коренно различни култура, религия, традиции. След три месеца ще трябва да се си кажа сбогом не само с една прекрасна институция, но и с група добри приятели.

LCB Intermediate patisserie

горе: Entremets au Chocolat Blanc et Pistache avec sa Gelee aux Fruits Rouges
долу: Almond cake with Amaretto French Buttercream, Brush embroidery technique

 

Тази публикация няма да бъде толкова дълга, колкото предишната, но пък ще съдържа повече снимки, които мисля сами говорят за себе си.

LCB Intermediate patisserie

горе: Croissants, Pains au Chocolat, Danois et Brioche, Brioches
долу: Focaccia, Pain de Seigle, Baguette Viennoise; Hot cross buns, Devonshire splits

 

Програмата в Intermediate Patisserie се съсредоточава в разширяване на знанията ни от Basic и акцентира върху приготвянето на Entremets в комбинация от различни вкусове и аромати, приготвянето на хляб и тестени изделия, много работа с шоколад, а в последните две седмици и с plated desserts (десерти, които се сервират в ресторант).

LCB Intermediate patisserie

горе: Dobos Chocolate Slice, Mille-Feuille aux Fraises
долу: Entremets aux Marrons, Pithiviers

 

През Superior ще приготвяме още по-сложни десерти, разнообразни хлябове, както и ще изработваме фигури от захар – pulled, poured and blown sugar centerpieces. Малко съм притеснена относно тази част, защото всички ни предупреждават, че е много болезнено, но няма как – ще стискам зъби. През последния семестър ще трябва и да организираме следобедно чаено парти за 30 гости и ще работим в екип заедно с още една група. Шефовете ще бъдат само наблюдатели, всичко трябва да организираме сами – оформяне на меню, вместване в бюджет, работа в конкретен срок и т.н. Със сигурност ще бъде много интензивно, но нямам търпение!

LCB Intermediate patisserie

Three tier wedding fruit cake

 

Отделно от програмата ми посетих и 60-часов курс за декорация на торти, където научих много нови техники, а финалният ни проект беше приготвянето на триетажна сватбена торта. Знам, че снимките понякога могат да бъдат подвеждащи, но ще кажа, че тази торта тежеше около 15кг и Слави трябваше да дойде до училище, за да ми помогне да я пренесем вкъщи. Ще ви спестя подробностите по транспортирането, но ще кажа, че три дни след това двамата все още имахме мускулна треска на ръцете.
Няма как да не се похваля, че снимка на тортата ми беше споделена както във фейсбук страницата на Le Cordon Bleu London, така и в инстаграма им :)

LCB Intermediate patisserie

горе: Celebration cake, Fruit cake slice
долу: Cupcakes, Chocolate cake

Едно от нещата, които най-много ме измъчват в момента, е че все още не мога да се ориентирам в коя сфера на сладкарството искам да поема, след като завърша. Ясно е, че за да си декоратор на торти не трябва да си сладкар, тъй като се изискват други умения. Истината е, че макар да ми харесва да правя такива торти от време на време, не мисля, че искам да си изкарвам хляба с това (макар че един от шефовете ми каза точно това, след като видя сватбената ми торта). Определено по-голямо влечение изпитвам към сложните десерти, в които трябва да успееш да балансираш вкусовете, да създадеш нещо различно и да го сервираш по възможно най-добрия начин.

LCB Intermediate patisserie

Chocolate cake

Толкова съм раздвоена в момента – щастлива съм, че натрупах много нови знания, че се сближих с чудесни хора, че опознах по-добре шефовете си и мога без притеснение да общувам с тях. Но в същото време знам, че ми остават едва три месеца и че ще прелетят още по-бързо и от изминалите. А никак не ми се иска.

LCB Intermediate patisserie

горе: Gateau Sabrina, Gateau Opera
долу: Truffles, Chocolats Moules, Malakoff, Caramel cups; Chocolate Picture Centre-Piece

LCB Intermediate patisserie
Някой има ли устройство за спиране на времето?

23 Responses to “Le Cordon Bleu – част 2”

 1. Гергана Лазарова

  Човек се потапя в толкова преживявания, но това му е хубавото на живота. И не е нужно да се спира времето, а напротив – всичко трябва да се изживее докрай и след това с нови сили да се посрещат следващите предизвикателства.
  Желая ти успех, Иринка, всичко е прекрасно!

  Отговор
 2. Ири

  Поздравления! Всичко е страхотно! С каквото и да се заемеш след завършването нямада е грешка – важно е да ти носи удовлетворение :) . Успех!

  Отговор
 3. Еос

  Ири, убедена съм, че за теб предстои всичко най-добро. Не ти трябва да спираш времето, впрегни го.
  Прекрасна си, прекрасна! Много ти се радвам!

  Отговор
 4. Dani B.

  Ирка, успя да ме потопиш в друг свят, за момент забравих за реалния. Думите са излишни, мога само да ти пожелая много успех и през следващите три месеца! Наслаждавай се на всеки един момент, ти вече си “сграбчила” настоящия! :-)

  Отговор
 5. Ипси

  “Ще ви спестя подробностите по транспортирането, но ще кажа, че три дни след това двамата все още имахме мускулна треска на ръцете.” Ири, това творение на изкуството да не би да го разхождахте в Лондонското метро? :) ))

  Отговор
 6. Ем

  По отношение на терзанията и раздвоението ти в последната част на поста, мога само да кажа – Follow your heart!
  Естественото увлечение и любов към това, което правим, е ключа към устояването на всички препрятствия по пътя напред и нагоре!
  Успех, Ири!

  Отговор
 7. Ирина

  Благодаря ви!
  За “спирането на времето” говоря метафорично, просто защото последните 3 месеца бяха наистина чудесни. Очаквам с нетърпение да разбера какво ми предстои след това, защото да учиш и да приложиш нещо на практика в реална среда, са две коренно различни неща.

  Отговор
 8. Розалия

  Ирина, това което си постигнала от времето , когато имах удоволствието да ти преподавам е зашеметяващо, awesome :-) , а произведенията ти са прелестни, креативни и вдъхновяващи!!! Не мога да си представя какви върхове те очакват за покоряване! Наистина имаш нужда от някакво “устройство” за да имаш време да се наслаждаваш!

  Отговор
 9. Kалоян

  И аз не мисля че ти трябва да спираш времето. Намери следващата хубава приказка и се присъедини към нея :)

  Отговор
 10. Dani Dineva

  Ири,
  точно това си мислех – кога отиде, кога отлетя това време и толкова бързо мина. Докато разгледаме снимките в Инстраграм, толкова прекрасни неща и отмина толкова бързо.
  Накъдето и да поемеш, насам или там, пожелавам много успех. Знам, че ще го имаш тъй като хората с хъс и желание винаги успяват. А ти си самороден талант и в комбинация с останалите качества, ще покориш много върхове. Най-вече ще носиш наслада на толкова много хора.
  Желая успех и те чакам на българска земя ;)

  Отговор
 11. Елия

  Която и посока да избереш, ще направиш чудеса, сигурна съм в това. Другото, в което съм сигурна е, че съчетанието на различни и интересни съставки ти се отдава безкрайно и мога да си те представя как правиш безкрайно сложни десерти :-) . Страшно много ти се радвам и ти благодаря, че ни правиш част от това невероятно преживяване.
  ПП И аз искам такова устройство, но поради малко по-различни причини. Някак си ми се иска времето да спира всеки ден за няколко часа докато свърша цяяялата извънредна работа и после пак да го пускам :-) ))

  До много скоро :*

  Отговор
 12. Тики

  Пропуснала съм, че си в разгара на подобно страхотно преживяване! Наслаждавай му се пълноценно! :) Много успехи ти желая на обучението, а на нас предстои да виждаме тук все по-прекрасни и съвършени творения :) Поздрави :)

  Отговор
 13. Биляна

  тортата с розите е уникална, наистина зашеметяваща
  страшно хубави емоции, благодаря,че ги споделяш

  Отговор
 14. Катя

  Слънце, прекрасни неща споделяш! Много рядко ти пиша, но редовно те чета и разглеждам и много ти се радвам! Вдъхновяваш ме изключително много! Сигурна съм, че следващото ти приключение ще е не по-малко вълнуващо, така че не спирай, дори да можеш. Имам едни въпрос – вие какво направихте с тази 15-кг торта? Само не ми казвай, че сте я изяли двамата! :)
  Много поздрави на Слави!

  Отговор
 15. Десислава Кръстева

  Уау-Уау-Уау. Само това ми идва наум. Страхотно……….
  Много успехи

  Отговор
 16. росица

  само ще кажа, че когато носиш красота и доброта в душата си, няма как да не я реализираш и в нещата, с които се занимаваш. така че смело напред. както и да продължиш, несъмнено ще е успешно и много красиво! бъди здрава и много късмет!

  Отговор
 17. Kandi

  Ири, в България ли ще останеш или след като завършиш кулинарното училище мислиш да работиш като сладкар/деклратор в Лондон?

  Отговор
 18. Валя

  Здравей!Чак сега прочетох публикацията и благородно ти завиждам за този курс.Понякога ситуацията сама ни подсказва в каква посока да поемем но аз съм сигурна че каквото и да избереш ще се справиш отлично!!!За съжаление най хубавите моменти най бързо отминават.Пожелавам ти за в бъдеще най вече здраве и много творчески успехи!

  Отговор
 19. нямам име

  Наистина си за декоратор!

  Едва ли могат да се създадат чак толкова уникални десерти с цялата химия, която се използва днес в хранителната индустрия, но декорациите ти са уникални!
  Шоколадовата ти торта е просто феноменална в цялата си семплост, а и тази златна подложка отдолу….!

  Отговор

Оставете коментар