Le Cordon Bleu – част 3

Categories Споделено
17323

Ако четенето на книги ни правеше по-сладкодумни, то досега да съм станала писател. Уви, вече цяла седмица се опитвам да започна тази публикация, а дар словото ми сякаш е решило да си вземе почивка без предизвестие. Знам ли, може би причината е, че все още не мога напълно да осъзная, че едни от най-прекрасните дни в живота ми са зад гърба ми, макар че голямата диплома, на която между другото още не съм намерила място, ми напомня всеки ден, че вече съм сладкар. Или поне на документи, тепърва предстои да се доказвам пред себе си и пред останалите.
Възхищавам се на хората, които умеят толкова добре да изразяват емоциите си в думи, че да накарат читателя да се потопи в историята. Иска ми се и аз да мога да опиша по този начин последните 9 месеца, но съм сигурна, че няма да успея. Разбира се, това не пречи да опитам.

le cordon bleu

Искам като се върна към тези редове след години, да си спомня за страхотните мигове в училище, за дългите часове прекарани в кухните и за сладката умора, която изпитваш след това; искам да усетя аромата на току що изпечени кроасани и вкусът на топящ се в устата шоколадово-лавандулов трюфел – да, косата ти наистина може да мирише на масло след 6 часа правене на кроасани и да, при работа с шоколад можеш да се омажеш както на гърба, така и на върха на шапката; искам да си спомня смехът на приятелите ми и дългите часове в кафенето, когато всеки един от нас създаваше собствената си рецепта за финалния изпит; искам да запомня всеки един съвет, всичко показано и приложено, всяка техника и метод, които невероятните ми учителите ни показаха.

le cordon bleu

Последният семестър от обучението в Le Cordon Bleu беше най-интензивният, най-натовареният и разбира се, най-интересният. Демонстрациите бяха сведени до минимум за сметка на повече часове практика. Доразвихме уменията си в редица сфери на сладкарството и пекарството, но научихме и съвсем нови неща.
Най-стресиращо за всички беше работата със захар – изработването на т.н. плаки от излята гореща захар и оформянето й в последствие на вид скулптура (centerpiece), както и създаването на роза, чрез метода на издърпване и на захарни плодове – чрез издухване. Мисля, че за мен и за моите съученици основната пречка беше психологическата бариера от това, че можеш сериозно да се нараниш ако не си достатъчно внимателен, както и от известната болка, която изпитваш при работата с гореща захар (температура около 50-60С). За щастие, в моя клас нямаше сериозни инциденти и след втората практика започнахме да мислим по-креативно и да се забавляваме. Не знам до каква степен ще прилагам тези знания и умения в бъдещата ми работа, но съм щастлива че имах възможността да се докосна до тази сфера на сладкарството.

le cordon bleu

Най-спокойните и релаксиращи практики бяха тези, в които приготвяхме различни видове хляб, бриоши и кроасани. От няколко месеца в училище има нов шеф, който е професионален пекар и който ни демонстрира невероятни техники. Мисля, че всички бяхме като омагьосани, когато го наблюдавахме, а може би и се опитвахме да попием повече от техниките, отколкото от обясненията на френско-английски. Между другото, виждате ли костенурката на снимката горе в ляво? Във Франция този тип хляб е известен като pain surprise, защото е напълнен със сандвичи и според моите шефове може да се продава на скромната сума от 80-100 евро.

le cordon bleu

Докато през първите два семестъра от обучението, приготвяш копие на демонстрираното, то в последния акцентът е в умението да вложиш въображение и креативност в почти всичко, което правиш. Това важи особено много, когато говорим за десертите от ресторантски тип. В рамките на общо около 10 часа, създадохме 3 различни многокомпонентни десерта, които без съмнение биха могли да намерят място в менюто на всеки уважаващ себе си Лондонски ресторант. Когато говорим за този тип сладкарство, е много важно да създадеш десерт, който да отговаря на редица изисквания – в текстурно отношение трябва да фигурира нещо меко, нещо хрупкаво, нещо кремообразно; трябва да има баланс между сладко и кисело, между топло и студено, а защо не и между сладко и солено; декорацията трябва да бъде създадена с умисъл, да се избягва претрупаността или както обичат да казват френските ми шефове – less is more.

le cordon bleu

Срещали ли сте заклет шокохолик, на който му идва до гуша от шоколад? Не вярвах, че някога ще ме сполети подобно нещо, но ето – случи се. След 2 седмици в приготвяне на десетки видове бонбони, кутии и влакче, имах чувството, че дори пилешката пържола ми мирише на шоколад. Не ме разбирайте погрешно, любовта ми към него е вечна и нищо и никой не може да промени това, но след толкова интензивна работа, имах нужда от почивка. Разбира се, практиките бяха невероятни – създадохме толкова различни по вид, вкус и текстура бонбони – шоколадови и не само, колкото не съм си и представяла, че съществуват. Вече не си спомням колко пъти темперирах шоколад, но знам, че не е толкова страшно, колкото ми се струваше в началото и научих десетки техники за декорация, някои от които се надявам, да споделя и с вас. Приготвянето на бонбониерите и шоколадовия влак бяха изключително забавни и всеки път, когато се прибирах с някои от тях, в метрото хората ми се усмихваха и питаха от къде съм ги купила.

le cordon bleu

Основното събитие, с което се свързва последния семестър в Le Cordon Bleu, е организирането на традиционно следобедно чаено парти за 50 гости. За целта две групи от 15-16 студента поемат приготвянето на над 30 вида десерти, с около 40 броя от всеки. При подготовката на такива големи количества храна, е изключително важно да работиш ефективно и да планираш добре времето си. Аз бях в екип с още 3ма от моите колеги и на нас бяха поверени 5 десерта. В първия ден се приготвят основните елементи – изпичане на блатовете, приготвяне на мусовете, кремовете и пълнежите, сглобяване на десертите и опаковането им за правилно съхранение. А на следващия – в деня на чаеното парти, се пристъпва към приготвянето на декорациите – от шоколад, захар, пресни плодове, както и поставянето им върху финалния продукт. След това всички десерти се поставят върху индивидуални подложки за сервиране и се слагат на няколко многоетажни колички. Когато работата приключи и почистим добре кухнята, се събираме с втората група, която е работила паралелно с нас в съседната кухня, но върху съвсем различни десерти. Ако си мислите, че досега е имало хаус, представете си над 30 човека събрани в едно средно по големина помещение, всеки от които е хванал по една голяма тава с десерти и се опитва да ги подреди върху стойките за сервиране. Идилия!

le cordon bleu

Разбира се, с малко координация от страна на по-гръмогласните, се въдворява някакъв ред. Когато всички (около 20) стойки и сребърни подноси са подредени с различни по вид десерти, започваме лека по лека да ги пренасяме на четвъртия етаж, където ще се състои чаеното парти. Там една група студенти започват аранжирането на десертите, а останалите се заемат с поставянето на покривки и съдове на масите, излъскването на приборите и чашите и сгъването на салфетките. След около 30-40 минути усърдна работа, всичко е готово и се събираме за кратък организационен брифинг. Шефовете ни разделят на различни екипи, всеки от които е отговорен за различни дейности – едни посрещат гостите във фоаето, други приготвят чая, трети сервират и отсервират, четвърти подготвят подаръците – кутии с десерти за гостите.
Излишно е да казвам, че изживяването беше несравнимо! Чувството да участваш в приготвянето на десерти в такива мащаби, както и да наблюдаваш реакциите на хората, е едно от онези неща, които те карат да осъзнаеш защо всъщност обичаш тази професия. Накрая както и очаквахме, имаше ужасно много останали десерти и всички се прибрахме с препълнени кутии.

le cordon bleu

Всяка една диплома, независимо в каква сфера е получена, трябва да бъде заслужена. В Le Cordon Bleu се гледа изключително сериозно на финалния изпит, който тества абсолютно всичко научено от началото до края. В рамките на 4 часа трябва да създадем entremet, който да съдържа следните елементи: хрупкава основа, блатове, които да обвиват стените, мус, център и глазура. Той трябва да се декорира с декорация от темпериран шоколад и вид tuile (хрупкава бисквита) и за да бъде още по-”забавно”, трябва да се направят два идентични мини варианта на тортата, които да се сервират с крем Англез. Ако кажа, че е лесно, ще излъжа. Времето е основната спънка, особено ако не умееш да бъдеш достатъчно организиран. Хубавото е, че имахме два предварителни опита, в които първо да пробваме основната си идея и второ да преценим дали времето ще ни бъде достатъчно. Аз в началото се спрях на ванилов мус и желе от кайсии с кардамом и доста сложна декорация от шоколадова спирала. В последствие промених основните вкусове и финалния вариант беше: шоколадово сабле, блат с шамфъстък, мус от бял шоколад, желе от ягоди, мус от шамфъстък и глазура от бял шоколад. Смених и декорацията си, тъй като реших да заложа на нещо по-семпло и изчистено. След финала на изпита, трябва да занесем десертите си в една голяма зала, където шефовете тестват и оценяват всичко. Няколко дни по-късно разбираме дали всичко е преминало успешно и дали ще получим мечтаната Diplome de Patisserie.

le cordon bleu

Церемонията по връчването на медалите и дипломите беше в хотел InterContinental на ъгъла на Hyde park, където имахме възможност да се видим за последно с колегите и учителите. След обяда и десетките снимки, отскочихме до близкия пъб, в който продължихме разговорите – този път на по бира, вместо шампанско. Много е различно, когато общуваш с учителите си в една нормална обстановка – когато ти не носиш бялото яке с емблемата на LCB, а те са без високите шефски шапки. Осъзнаваш, че и те са хора като теб и че са минали по същия път (макар и на доста по-ранна възраст), за да стигнат там, където са сега. Разбира се, аз продължавам да се обръщам към тях с “chef”, макар те да ми говорят по име, защото за мен те винаги ще бъдат учителите, на които дължа страшно много. Що се отнася до колегите ми, мисля че ще се повторя, но съм изключително щастлива, че имах възможността да общувам с група от толкова колоритни хора, с повечето от които, ще продължим да поддържаме връзка.

le cordon bleu

Ами това беше. И беше прекрасно. И незабравимо. И вълшебно. И макар да не ми се искаше да свършва, се успокоявам с мисълта, че най-хубавото тепърва предстои.

Не, че сме на Оскарите, но искам да кажа голямо благодаря.
На Слави, който споделяше с мен всички емоции от това приключение и който успя да изяде всичко, което носех от училище и да не се превърне в търкалящо буренце.
На родителите ми, които ми дадоха криле да осъществя мечтите си. С еднопосочен билет за Лондон.
На сестра ми, която винаги е била най-големият ми фен.
На приятелите ми (вие си знаете кои сте), които ми показаха, че разстоянието е без значение и че можеш да пиеш онлайн кафе, макар и на 2000км един от друг.
На всички вас, които ме подкрепяхте и окуражавахте да правя това, което обичам. Може да звучи сладникаво и банално, но ако преди 4 години не бях създала този блог и ако нямах вашето позитивно отношение, днес щях да съм все още в България, работеща зад бюро в някоя администрация.

Понякога най-малката крачка, може да даде началото на нещо голямо.

le cordon bleu

69 Responses to “Le Cordon Bleu – част 3”

 1. Dani

  Ирка, нека тази първа крачка те отведе към осъществяване на мечтите ти!
  Сигурна съм, че ще успееш!
  С пожелания за едно прекрасно лято, на края на което
  те очаква на-хубавия ден от живота ти!

  Отговор
 2. Lucienne

  Поздравления за успешно завършеното пътешествие в света на сладкарството и началото на нещо по-вълнуващо!Честно казано,поста ме развълнува и разчувства към края.Чувства се всяка емоция и трепет,а думите не винаги могат да предадат истинското усещане.
  Искрено желая много успехи за напред!Адмирации и възхищение от мен… :)

  Отговор
 3. Диди Радева

  Искрено се радвам, че можа да изпълниш мечтата си и че ще работиш нещо, което обичаш и те вдъхновява.Поздравления за успешното завършване.
  С нетърпение очаквам скоро да посетя твоята сладкарница.

  Отговор
 4. Веси

  Поздравления за успешното завършване на едно кратко, но красиво пътешествие. Оттук те чакат още много и вълнуващи пътувания! Ако винаги изпълваш това, което правиш с толкова много любов, красота и доброта, които идват от сърцето ти, всичките ще са най-малко толкова успешни! Щастлива съм, че има хора като теб! Вярвай в себе си! Страхотна си! Поздрави!

  Отговор
 5. Илиян

  Ира, поздравления още веднъж!
  Искрено ти се радвам (и мъничко ти завиждам) за невероятните емиции, които си изживяла! Майка ми казваше – напред и нагоре, така че – напред и нагоре, дерзай и си поставяй все по-големи и по-”невъзможни” мечти!

  Отговор
 6. Гергана Лазарова

  Иринка, който иска, постига мечтаното. Желая ти всяка следваща крачка да е друга сбъдната мечта. Бъди здрава, неспираща да вярваш в успеха си и нека щастието не те напуска! Честито дипломиране и честит нов старт в живота ти! :)

  Отговор
 7. Даяна

  Здравей Ирина,

  Поздравления за успеха ти! Продължавай все така да твориш и вдъхновяваш. Блогове като твоя накараха и мен да започна кулинарен блог, въпреки неопитността ми. Надявам се някой ден да съм добра почти колкото теб :)

  Пожелавам ти успешна кариера за напред и вдъхновявай още хора с таланта си !

  Отговор
 8. Микаела

  Поздравления, чудесна си!
  Следваща стъпка за човек с твоите умения – отвори си сладкарница в Париж, Лондон или където пожелаеш! Продължавай да следваш мечтите си! Желая ти успех! : )

  Отговор
 9. Моничка

  Ири, развълнува ме, разплака ме и ме зарадва едновременно. Сега пътят за теб е само напред и нагоре! Най-искрено ти желая много успехи, защото ги заслужаваш!

  Отговор
 10. Веселина

  Поздравявам те Ира! Само напред и нагоре, по пътя към сбъдване на мечтите ти :)

  Отговор
 11. Даниел

  Адмирации за този успех!
  Снимките изглеждат …. мммвкусни.

  Отговор
 12. Ири

  Пожелавам ти много успехи! Всичко, което правиш е страхотно и много вдъхновяващо :) . А на себе си пожелавам някъде някой ден да успея да опитам нещо, приготвено от майстор като теб :) .

  Отговор
 13. Мариела

  Поздравления за успешното дипломиране! Пожелавам ти много късмет, упоритост и много възможности да демонстриращ и докажеш таланта и уменията си! Хубаво лято и успех от тук нататък :)

  Отговор
 14. Лучия

  Поздравления! Прекрасни мигове сподели с нас! Пожелавам ти много бъдещи успехи, покорени върхове и нека десертите ти доставят наслада, емоция и усмивки!

  Отговор
 15. Ана Тинева

  Здравейте, Ирина!
  Няма никакво съмнение – с публикацията си наистина успяхте да ме потопите в историята и да се зарадвам най-искрено на успеха Ви.
  Следя от доста време блога Ви и Ви се възхищавам. Поздравления за дипломата! Пожелавам Ви попътен вятър и много положителни емоции в ролята на Сладкар.

  Отговор
 16. Биляна

  Единственото което мога да кажа е е едно голямо Браво и Честито! Щастлива си че успя да сбъднеш мечтата си и полетя.
  Личи си че влагаш сърцето си в сладките, а това за мен е най-важното….така че те очакват още много успехи от тук нататък по пътя напред и нагоре!

  Отговор
 17. Ваня Филипова

  Ири, страхотна публикация и със сигурност имаш невероятен дар слово! Направо ме пренесе там… в кухнята, на чаеното парти, та дори на самото дипломиране :) Радвам се за теб и за куража с който развиваш не само сладкарските, а и фотографските си умения.
  Успех момиче и само нагоре!

  Отговор
 18. Genoveff

  Успя да ме просълзиш за пореден път! Думите и при мен се губят. За това ще ти пожелая само много, много успехи и не спирай да следваш мечтите си!

  Отговор
 19. Тони

  Поздравления, Ирка!
  Страхотно си пресъздала емоциите си!
  Дано тази малка крачка е началото на хиляди големи! Всъщност съм убедена, че е така! Много успехи занапред и още безброй сбъднати мечти!
  Ти си нашата гордост!
  Най-сърдечни поздрави :)

  Отговор
 20. vanillka

  Ох, силно те прегръщам, Ири!
  Насълзиха ми се очите, толкова искрено усетих всичко!!!

  Отговор
 21. AVA

  Винаги ми става изкючително приятно, когато видя човек осъществил мечтата си :)
  Поздравления, Ирина! Не те познавам, познавам само рецептите ти, но искрено се радвам за теб. Убедена съм, че ще се реализираш в сладкарстовото. Успешен път!

  Отговор
 22. Eli

  Скъпа Ирина,

  този пост не ме докосна… Той буквално ме разтърси и все още съм под въздействието на емоциите, които предизвикахте с него у мен.

  Искренно се радвам, че сте осъществила една голяма мечта! :) Може би някой ще каже: “Но ти дори не я познаваш! Как така го “удари” на емоции?”, но е истина, че моя голяма мечта е да виждам хората около мен истински щастливи :)

  В този ред на мисли Вие, Ирина, сте част от моята мечта и Ви благодаря от сърце!

  Прегръщам Ви!

  Ели

  Отговор
 23. anelia

  Cara Irina ,tolkova e priqtno da usetish radostta v dumite na edin mlad covek ot realiziranata mecta .Ne se poznavame no vapreki tova ot zqloto si sarze Vi pojelavam tazi magiq da ne izcezva nikoga ot jivota .

  Отговор
 24. Краси

  Честито дипломиране! Звучи като страхотно преживяване.

  Гложди ме един въпрос – кой ги хапва всичките тези красоти, които творите :)

  Отговор
 25. lqlqlq

  Pozdravleniq za uspexa! Pojelavam ti o6te mn uspexi v tazi sfera! Tvoite publikacii sa istinska radost za okoto!!! :-)
  PS: Nadqvam se nqkoga, kogato ima6 vr da postne6 izpitana i dobra recepta za istinska frenska franzela :-) :) :-)

  Отговор
 26. Таня

  Честито дипломиране, Ири! Възхищавам се на таланта, уменията и смелостта да следваш мечтите си! Пожелавам ти успех, всъщност сигурна съм, че ще го постигнеш, и благодаря, че ни направи съпричастни към това незабравимо изживяване!
  Поздрави!

  Отговор
 27. Полина

  Ирка, насълзиха ми се очите докато четях. Много успех и късмет от тук нататък и не се отказвай пред трудностите!

  Отговор
 28. Свилена

  Не те познавам, но те обичам заради вълшебните ти ръце, заради красотата, която носиш и изразяваш чрез изкуството на сладкарството!!! Ти! Си! Вълшебница! Това е твоето признание! Следвай го!

  Отговор
 29. Пепа Стоева

  Браво, Ирка!
  Няма как да не благодариш на близките си, защото ти помогнаха да направиш първата крачка към осъществяването на тази твоя мечта! А с останалото си се справила ти, перфектно!
  Успех от тук нататък която и част от сладкарството да избереш! Магията я носиш в себе си :)

  Отговор
 30. Христина

  Ирина,начинът,по който описахте обучението си е страхотен,той те кара да искаш,без да си си дал сметка дали можеш.Затова,че сте толкова искрена,вие вече сте спечелили.Поздравления.С удоволствие ще ползвам рецепти и съвети.Успех и браво за постигнатото.

  Отговор
 31. Ina

  Честито! Следя редовно блога и ме вдъхновяват хубавите ти рецепти и преживявания! Пожелавам ти продължаване на тази твоя мечта и едно прекрасно лято!

  Отговор
 32. Mira

  Ири, честито дипломиране!
  От всяка твоя дума личи, че сладкарството за теб не е професия, а призвание :) . Продължавай все така напред и нагоре и много успехи, накъдето и да се насочиш!
  Сърдечни поздрави!

  Отговор
 33. малки неща

  Ири, пожелавам ти много вълнуващи следващи крачки!

  Честита диплома! Чудесно е, че освен невероятните умения, които си придобила, си изкарала така хубаво и си срещнала стойностни хора и сред колегите и сред преподавателите ти. Пожелавам ти на добър път в реализацията в сладкарството! Много се радвам за теб, защото си един човек превърнал мечтата в реалност и това е винаги окуражаващо и за толкова много други. Късмет и ще чакам и следващите ти публикации тук :)

  Отговор
 34. Тики

  За някой, който се притеснява, че пише неувлекателно, те уверявам, че е точно обратното! На един дъх поех разказа ти и дори се върнах да преговоря по-интересните моменти :) Честито дипломиране, Ирина!!! :) Много успехи и вдъхновение ти желая! :)

  Отговор
 35. Цуци

  Здравей! Аз съм само на 15, но обожавам да готвя, и по-специално сладкиши и торти.Не съм се учила от някой близък и вече съм работила с фондан и спокойно приготвям някои от рецептите ти, които са страхотни. Всеки път, когато посетя сайта ти, се вдъхновявам и се захващам с нещо ново. Когато разбрах, че ще учиш в Le Cordon Bleu, бях наистина развълнувана и се надявах да разбера нещо повече за процеса на учене, тъй като за мен ще бъде сбъдната мечта да тръгна по твоя път! Ти си наистина страхотен сладкар и мой модел за подражание! Успех! :)

  Отговор
 36. Малина Маринова

  Поздравления Ирина !
  Гордея се,че има млади хора като Вас! Желая Ви вълшебни мечти и прекрасното им сбъдване! Добавям и своята мечта-някога,някъде да вляза във Ваш салон и се насладя на изкуството Ви (а какво ли ще е ако присъствам а Ваша презентация…).

  Отговор
 37. Девора

  Браво, браво, браво!!!!!
  Не можах да си легна, преди да прочета статията ти! Пожелавам ти след 4 години да си достигнала още по-високи върхове, за които дори не си подозирала, че съществуват!!!!

  Отговор
 38. Албена

  Браво, и честито, Ирина!
  Мнооооооого отдавна преглъщам написаното, сниманото и споделено от теб с всички нас :)
  Отдавна имаш нашето одобрение, сега вече имаш както одобрението на Учителите ти , така и летящия старт под формата на диплом от LCB.
  Аз лично, позволила си волността да ти пиша на “ти”, прибавям към всичко забъркано от теб щипка късмет. На точното място, и в точното време.
  На добър час, Шоколадова Фейо :) :)

  Отговор
 39. Candy

  Скъпа, Ири, толкова съм развълнувана за успехите ти! Поздравявам те от сърце и ти пожелавам още много постижения! Ти си много талантлива и съвсем заслужено печелиш всяка една награда и всяко едно признание! Тези мигове създават наистина прекрасни спомени, които след време с умиление ще разглеждаш и е страхотно, че споделяш всичко това тук и с нас! На добър път!

  Отговор
 40. Мария

  Как ми се намокриха очите само……
  Мило момиче, честита да ти е дипломата!
  И продължавай да преследваш мечтите си!
  На добър час!

  Отговор
 41. Teo

  Mila Iri (izvinqvam se, no nqmam kirilitza na tozi kompiutyr), napylno podkrepqm Svilena che TI SI VYLSHEBNITZA. Iskreno ti pojelavam nikoga da ne gubish tova vylshebno chuvstvo liubovta (kym kakvoto i da bilo), zashtoto imenno tq ni dava krile! Pojelavam ti strastta ti kym sladkarstvoto da se zadylbochava s vseki izminal den, a shtastieto i kysmetyt da te sledvat navsqkyde i vyv vsichko! Chestito diplomirane i popyten vqtyr v semeiniq i profesionalniq jivot! :)

  Отговор
 42. Lussi

  Иринка, Честито! Имаш изключителен талант, абсолютно необходимото позитивно отношение към живота въобще,
  и изключителна смелост! Пожелавам ти много успех от тук нататък!

  П.П. Струва ми се, че няма да можем да се насладим на твоите умения в БГ….правилно ли усещам?!

  Отговор
 43. Юлия

  Поздравления !!! Възхищавам се на таланта ти, и смелоста и дарбата която имаш за да го постигнеш. Всичко, което създаваш е уникално и незнам дали има човек който не е очарован от нещата които създаваш. Пожелавам ти много професионални успехи и сбъднати мечти :)

  Отговор
 44. Julka

  Честито и от мен :) Много е хубаво да следваш мечтите си :) Продължавай напред и нагоре :) Ако си отвориш сладкарничка със сигурност ще я посещавам :)
  Поздрави, Юлия

  Отговор
 45. Марияна

  Човек трябва да следва мечтите си, благодаря ти за прекрасната статия, точно това имах нужда да прочета в този момент :)
  Пожелавам ти големи върхове в кулинарията и прекрасна сватба!
  Поздрави, Марияна!

  Отговор
 46. Stefi

  Способна си да вдъхновиш много хора да следват мечтите си! Браво , Ирина!

  Отговор
 47. Ралица

  Честито дипломиране, Ирина! Вярвам, че когато добрият и талантлив човек слуша сърцето си, намери призванието си и е готов да работи за сбъдването на мечтите си, то непременно животът му ще е пълноценен и щастлив! Това ти желая най-сърдечно! И ти благодаря, че чрез личния си пример се превръщаш във вдъхновение на други млади хора – от това България има такава нужда сега!
  Желая ти да се насладиш на заслужената си почивка и да се радвате на чудесно лондонско лято :)

  Отговор
 48. Irina

  Ирина, страхотен разказ и толкова прекрасно написан! Целият ти блог е толкова вдъхновяващ! Успех и продължавай да следващ мечтите си!

  Отговор
 49. Ангелина

  Мила Ирина,
  Следя блога ти почти от създаването му и съм правила някои от рецептите в него:)Не те познавам лично,но искам да ти кажа колко безкрайно се радвам за това,което постигна.Хора като теб ме вдъхновяват и ме карат да се гордея! От сърце ти желая ти сладък във всички аспекти живот:)

  Отговор
 50. Ирина

  Здравей Ирина,
  Дали е възможно да публикуваш рецепта за приготвянето на шоколадови бонбони, такива каквито има на снимка в този пост? Аз също съм любител на шоколада и искам да пробвам да направя такива бонбони. Благодаря. :)

  Отговор
 51. Габриела

  Иринка, ние трябва да ти благодарим, за красотата, която внасяш в сивото ни ежедневие, за устрема и амбицията да твориш, за това, че противно на повечето нагласи на българите, че не ставаме за нищо и всички останали са пред нас. Аз лично ти благодаря, че показваш, че младото поколение не е купчина мрънкащи паразити, а креативни, амбициозни и добри, защото само един красив вътрешно човек (външното …не сме слепи :Р и не подлежи на коментар) може да създава красота. Пожелавам ти Ири, творческата искра и пламъка в очите ти никога да не престава да свети, независимо от хората и обстоятелствата!

  Отговор
 52. Радост

  Здравей, Ирина! Следя с голямо удоволствие блога ти и твоите прекрасни рецепти и фотографии. Честито за успешното дипломиране и успех в новите начинания и вдъхновения! Мисля, че Лондон ти подхожда – елегантен, красив и всякога възбуждащ желание за нови открития:)

  Поздрави,
  Радост

  Отговор
 53. Димана

  Попаднах на твоят блог (надявам се няма да ми се обидиш от неофициалната форма) в търсене на идеи за торта за предстоящи лични празници. Грабна ме дизайна и в последствие и факта, че си посещавала LCB. Изкам да изкажа моите адмирации към амбицията ти, към мечтата ти и това , че не си се отказала :) Страхотен фен съм на сладкарството и се радвам, че попаднах на твоят блог, който ще следя с голям интерес :)
  Продължавай напред и нагоре!
  С уважение,
  Димана

  Отговор
 54. Дени

  Поздравления :) Пожелавам ти още повече успех и наистина най доброто винаги предстои :)

  Отговор
 55. Марина

  Днес за първи път попаднах на блога ти и прочетох за приключението ти в Лондон. Това, че следваш мечтите си, наистина ми подейства вдъхновяващо. Ще продължавам да следя страничката ти. Искрено ти пожелавам много усмивки и успехи!

  Отговор
 56. Ivchi

  Поздравления и от мен за този голям успях! Талант, гарниран с много упоритост, усет към красивото и дарба – резултатът е винаги впечатляващ! Още веднъж поздравления!

  Отговор
 57. Neli

  Иринка, поздравления за всичко, което създавате с толкова любов, красота и вдъхновение. Следя блога Ви и се възхищавам на прекрасните снимки, креативните презентации и най-вече на таланта, който носите. На добър час след успешното дипломиране! Виждам,че сте пример за много хора, а това е прекрасно, когато имаме примери, които да следваме. Продължавайте да преследвате мечтите си и ни правете съпричастни на тях! Успех в следващите начинания!

  Отговор

Оставете коментар