Любими книги 2012

Categories Споделено
28500

За първи път пиша подобен вид публикация и макар темата да не е кулинарна, мисля че може да намери място в блога. Преди всичко това е моето лично пространство и не всички неща, които ме интересуват, съдържат захар и масло.

Откакто се помня обичам да чета книги. През летните ваканции можех да прекарам часове на верандата с “Ян Бибиян” в ръка, а през останалото време не минаваше и ден, в който да не посетя местната библиотека (която за късмет беше в блока, в който живеехме). Няма да отричам, че понякога задължителната литература от училище не ми беше от любимите, но пък винаги се намираше някой роман, който да ме плени.

Мисля, че тази година открих и прочетох много добри книги, затова реших, че би било хубаво ако ви разкажа за тях. Не знам доколко ще ви бъде интересно, защото досега не съм споделяла за увлечението си по книгите, но дори да не намеря съмишленици във ваше лице, то тази публикация ще бъде един общ преглед на най-хубавите книги, които прочетох през 2012-та, към която мога да се връщам след време.

В тази класация има фентъзи, антиутопии, драми, биографични и любовни книги, така че със сигурност всеки би могъл да открие нещо, което да му бъде интересно. Няма криминални, защото последните няколко години наблядах повече на тях и реших да ги избягвам за известно време.

Всички книги, с малки изключения, съм чела на английски език, но ще дам линк към българските им версии. Разбира се, винаги е препоръчително да се чете на езика, на който са написани, но не всеки има тази възможност. За съжаление, някои от книгите нямат български превод.

The Hunger Games by Suzanne Collins

“Игрите на глада” – Сюзън Колинс

Трилогията на Сюзън Колинс представя един постапокалиптичен свят, в който на територията на днешна Северна Америка се намира държавата Панем, разделена на 12 окръга. Всяка година столицата Капитол организира реалити шоу, наречено Игрите на глада, в което всеки окръг изпраща едно момиче и едно момче на възраст между 12 и 18 години. В тези игри участниците трябва да се бият до смърт като накрая може да остане само един победител. Главната героиня се нарича Катнис Евърдийн и когато жребият за избор на трибути се пада върху 12-годишната й сестра, тя заема доброволно мястото й в състезанието. Книгата засяга много социални проблеми, има екшън, драма и любов и е сред бестселърите на Ню Йорк таймс за 2008ма. Първата част на трилогията е екранизирана, но разбира се, книгата винаги е по-добрия избор.

 • Любими цитати от поредицата:
 • “You don’t forget the face of the person who was your last hope.”
 • “I wish I could freeze this moment, right here, right now and live in it forever.”
 • “What I need is the dandelion in the spring. The bright yellow that means rebirth instead of destruction. The promise that life can go on, no matter how bad our losses. That it can be good again.”

Divergent by Veronica Roth

“Дивергенти” – Вероника Рот

Отново една трилогия от така популярния антиутопичен жанр. Тази година тези книги бяха на особен почит и макар предназначени за по-младежка аудитория, мисля че биха се харесали от всеки. Тук историята се развива в свят, разделен на 5 касти, всяка от които изповядва различни ценности и идеали. Роден в една каста, всеки навършил 16 години има право на избор – дали да остане там, където са семейството и приятелите му или да следва вътрешните си инстинкти. Беатрис взима най-трудното решение в живота си, но остава вярна на сърцето си. Много хора казват, че тази поредица е сходна с “Игрите на глада”, но аз лично я предпочитам по не една или две причини. Намирам главните герои тук за много по-интересни (все пак никой не може да бъде по-добър от Тобиас), а самия сюжет – по-вълнуващ. Авторът, Вероника Рот, е едва на 23 години и вече има световно признание за таланта си. И двете книги са бестселъри, а третата ще излезе през есента на 2013-та. Очакват се и екранизации на трилогията.

 • Любими цитати от поредицата:
 • “Becoming fearless isn’t the point. That’s impossible. It’s learning how to control your fear, and how to be free from it.”
 • “People, I have discovered, are layers and layers of secrets. You believe you know them, that you understand them, but their motives are always hidden from you, buried in their own hearts. You will never know them, but sometimes you decide to trust them.”

Delirium by Lauren Oliver

“Делириум” – Лорън Оливър

Тази поредица е също към постапокалиптичния жанр. Светът е обявил любовта за болест и всеки, който навърши 18 години, бива подлаган на операция, която отстранява онази част от мозъка, отговорна за чувствата и емоциите. Лена няма търпение да бъде оперирана, защото се страхува, че може да се “разболее”. Смята, че правителството взима най-добрите решения и че всичко ще бъде наред. Нещата, в които е вярвала се сриват пред очите й, когато среща Алекс и се влюбва.

Книгата е изключително интересна и макар в основата да стои любовната история, романът проследява редица социални проблеми и показва до какво може да доведе желанието на някои хора за власт над останалите. Очаква се третата част да излезе през пролетта на 2013-та.

 • Любими цитати от поредицата:
 • “I love you. Remember. They cannot take it”
 • “Sometimes I feel like if you just watch things, just sit still and let the world exist in front of you – sometimes I swear that just for a second time freezes and the world pauses in its tilt. Just for a second. And if you somehow found a way to live in that second, then you would live forever.”

The Mortal Instruments series by Cassandra Clare

“Реликвите на смъртните” – Касандра Клеър

За тези книги мога да говоря с часове, толкова ги обичам! The Mortal instruments е типична фентъзи поредица с ърбън елементи. Действието се развива на територията на днешен Ню Йорк, а книгата разкрива един свят на демони и ловци на сенки (shodowhunters), свят на непрестанна борба между доброто и злото. Главната героиня се казва Клери и случайно разбира, че целият й живот и всичко, в което някога е вярвала, се оказват лъжа. Разбира че е пряко свързана с този мистичен свят и е готова на всичко, за да разбере истината за себе си.

Книгите от поредицата са изключително интересни и вълнуващи, не само заради сюжета и мистерията, но и заради личността на различните герои, възможността да проследиш как всеки един се променя и развива. Разбира се, няма как да минем и без любовна история, а тук тя е сред любимите ми.

През август 2013 ще излезе филм по първата книга City of bones, тук можете да видите трейлъра.

 • Любими цитати от поредицата:
 • “Have you fallen in love with the wrong person yet?’

Jace said, “Unfortunately, Lady of the Haven, my one true love remains myself.”

…”At least,” she said, “you don’t have to worry about rejection, Jace Wayland.”

“Not necessarily. I turn myself down occasionally, just to keep it interesting.”

 • “There is no pretending,” Jace said with absolute clarity. “I love you, and I will love you until I die, and if there is life after that, I’ll love you then.”
 • “Well, I’m not kissing the mundane,” said Jace. “I’d rather stay down here and rot.”

“Forever?” said Simon. “Forever’s an awfully long time.”

Jace raised his eyebrows. “I knew it,” he said. “You want to kiss me, don’t you?”

 • “Missing, one stunningly attractive teenage boy. Answers to ‘Jace’ or ‘Hot Stuff”

 

Lux series by Jennifer L. Armentrout

Като доживотен фен на Smallville и Кларк Кент, нямаше как да пропусна поредицата Lux. Не, не става въпрос за Супермен, но пак имаме извънземни в човешка форма, които притежават свръхестествени сили. Интересното в случая е участието на едно обикновено момиче и какво се случва с нея, когато се запознава с новия си изключително добре изглеждащ съсед, Деймън. Книгите са много свежи и съдържат голяма доза хумор, което ги прави лесни и приятни за четене. Поредицата ще бъде от общо 5 книги, 3 от които са излезли досега, но нито една от тях не е преведена на български.

 • Любими цитати от поредицата:
 • “Beautiful face. Beautiful body. Horrible attitude. It was the holy trinity of hot boys.”
 • “That’s the funny thing about trying to escape. You never really can. Maybe temporarily, but not completely.”
 • “If wishes were fishes, we’d all throw nets.”

The Host by Stephanie Meyer

“Скитница” – Стефани Майър

Дълго време отлагах прочитането на The Host от Стефани Майър, защото бях малко или много предубедена и смятах, че няма да ми допадне. Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против “Здрач” и самата аз съм чела книгите още когато излязоха преди няколко години, но от тогава досега вкусът ми за книги се е променил доста. Когато попаднах на The Host и прочетох няколко ревюта, реших все пак да й дам шанс. Истината е, че книгата няма нищо общо с тийн-поредицата и за мен е най-доброто произведение на Майър. Има елементи на фантастика, но не бих определила книгата в този жанр, защото той заема много малка част от нея. Историята се развива във време, в което човечеството е завладяно от извънземни същества, които се настаняват в телата на хората и изтриват цялата им същност – съзнание, спомени, чувства. Книгата проследява живота на Уанда , която обитава тялото на Мелани. Всичко е наред с изключение на една малка подробност – Мелани е все още жива някъде там и Уанда може да я чува и да общува с нея. Няма да издавам повече информация, но ще кажа, че историята е много пленяваща и макар да започва бавно и да има някои моменти, които са излишни, си заслужава да бъде прочетена. Това беше и книгата, която ме накара да пророня доста сълзи, както и да се връщам към нея няколко пъти след като я прочетох. През тази година ще излезе и филмовата й екранизация и ще ми бъде много интересно да видя как ще успеят да пресъздадат историята. Тук можете да видите трейлъра към филма.

 • Любими цитати от книгата:
 • “It’s not the face, but the expressions on it. It’s not the voice, but what you say. It’s not how you look in that body, but the thing you do with it. You are beautiful.”
 • “I, the soul called Wanderer, love you, human Ian. And that will never change, no matter what I might become.”

 

A Thousand Splendid Suns by Khaled Hosseini

“Хиляди сияйни слънца” – Халед Хосейни

Винаги съм обичала да чета книги свързани с Близкия Изток. Макар тежки и изпълнени с много горчиви истини, те ме карат да осъзная каква късметлийка съм, че съм родена в свободна държава и отгледана от любящо семейство. “Ловецът на хвърчила” е първата книга на Хосейни, която прочетох и изключително много ми хареса. Тази година прочетох и “Хиляди сияйни слънца” и определено се превърна в една от любимите ми книги на тази тематика. Историята е изключително драматична и разкрива силата на човешкия дух, на майчината обич и склонността за жертвоготовност в стремежа да запазиш най-скъпото си.

 • Любими цитати от книгата:
 • “One could not count the moons that shimmer on her roofs, Or the thousand splendid suns that hide behind her walls.”
 • “A society has no chance of success if its women are uneducated…”
 • “Miriam wished for so much in those final moments. Yet as she closed her eyes, it was not regret any longer but a sensation of abundant peace that washed over her. She thought of her entry into this world, the harami child of a lowly villager, an unintended thing, a pitiable, regrettable accident. A weed. And yet she was leaving the world as a woman who had loved and been loved back. She was leaving it as a friend, a companion, a guardian. A mother. A person of consequence at last. No. It was not so bad, Miriam thought, that she should die this way. Not so bad. This was a legitimate end to a life of illegitimate belongings.”

-

Three Cups of Tea by Greg Mortenson

“Три чаши чай” – Грей Мортенсън

“Три чаши чай” е първата биографична книга, която прочетох и макар да не съм фен на нехудожествената литература, тази прави изключение. Темата засяга най-наболелия проблем на страните от Близкия Изток, а именно – липсата на образование за момичетата. Мортенсън си поставя нелеката задача да открие училище в труднодостъпен планински район в Афганистан. Книгата проследява пътя, през който преминава и трудностите, пред които се изправя. Жертва много – собственото си здраве, личните си приходи, но след 10 години отдаденост успява да построи не едно а 130 училища, както в Афганистан, така и в Пакистан. Тази книга е от онези, за които се изисква определено състояние на духа и нагласа. Препоръчвам я на всеки, които малко или много се интересува от случващото се в тези държави.

 • Любими цитати от книгата:
 • “Educate a boy, and you educate an individual. Educate a girl, and you educate a community.”
 • “In times of war, you often hear leaders—Christian, Jewish, and Muslim—saying, ‘God is on our side.’ But that isn’t true. In war, God is on the side of refugees, widows, and orphans.”

 

The Noticer by Andy Andrews

“Проницателят” – Андри Андрюс

“Проницателят” е от онези книги, които винаги подминавам в книжарницата. Истината е, че едва ли щях да я прочета, ако Филип, приятеля на сестра ми, не ми я беше препоръчал. Казах си, какво пък толкова, нека й дам шанс. И знаете ли какво? Оказа се, че обичам вдъхновяващо-философски книги. Авторът ни представя различни истории, на пръв поглед обикновени човешки проблеми, лични драми, финансови кризи, все неща, с които малко или много сме се сблъсквали. А изводът, до който достига е, че всеки проблем може да бъде погледнат от различна гледна точка и че понякога единственото, от което се нуждаем, е малко перспектива. През тази година определено ще прочета и останалите книги на Андрюс.

 • Любим цитат от книгата:
 • “Most people think it takes a long time to change. It doesn’t. Change is immediate! Instantaneous! It may take a long time to decide to change…but change happens in a heartbeat!”

The Fault in Our Stars by John Green

“Вината в нашите звезди” – Джон Грийн

Ако има книга, която ме разтърси и ме остави в дълбоки разсъждения, то това определено беше The Fault in Our Stars. Трябва да призная, че четейки описанието й, не бях убедена дали искам да я прочета, но след като изгледах няколко ревюта, реших да преборя страховете си и да й дам шанс. Историята разказва за 16-годишната Хейзъл, която е терминално онкоболна и посещава група за подкрепа на деца, споделящи сходна съдба. Там тя среща 17-годишния Огъстъс, който е в ремисия и който е на път да промени живота й. На пръв поглед, човек очаква сълзлива история за болни деца, които срещат невъзможната любов. На практика, Джон Грийн успява да пресъздаде по един уникален начин смисъла на човешкото съществуване, използвайки голяма доза хумор и самоирония. След като прочетеш книгата, не слагаш етикети на Хейзъл и Огъстъс, а гледаш на тях като на едни обикновени тинейджъри, сблъскващи се за първи път с любовта. Няма да скрия, че книгата ме просълзи не веднъж, но си заслужава да бъде прочетена и я препоръчвам горещо.

 • Любими цитати от книгата:
 • “Sometimes, you read a book and it fills you with this weird evangelical zeal, and you become convinced that the shattered world will never be put back together unless and until all living humans read the book.”
 • “You don’t get to choose if you get hurt in this world…but you do have some say in who hurts you. I like my choices.”
 • “What a slut time is. She screws everybody.”
 • “My thoughts are stars I cannot fathom into constellations.”
 • “I fell in love the way you fall asleep: slowly, then all at once.”

A Bend in the Road by Nicolas Sparks

“Завой на пътя” – Николас Спаркс

Николас Спаркс е ненадминат в жанра си, а най-хубавите любовни филми, на които се наслаждаваме през последните години, са екранизирани по негови книги. Това, което намирам за по-различно в “Завой на пътя” е, че главна тема не е любовта между главните герои. В основата стои една мистерия, а самата книга съдържа известно количество крими елементи, които я правят нетипична за автора. Майлс остава вдовец и самотен родител и макар да няма намерение да се влюбва отново, съдбата го среща с новата учителка на сина му, която го кара да повярва, че може би вторите шансове са възможни. Историята е доста емоционална и според мен представя един нереалистичен изход от конкретната ситуация (няма как да поясня без да издам важни детайли), но въпреки това показва едно от най-важните човешки качества – склонността да простиш и да продължиш напред в името на щастието и любовта.

 • Любим цитат от книгата:
 • “Where does a story truly begin? In life, there are seldom clear-cut beginnings, those moments when we can, in looking back, say that everything started. Yet there are moments when fate intersects with our daily lives, setting in motion a sequence of events whose outcome we could never have foreseen.”

The Sea of Tranquility by Katja Millay

Последните четири книги, които ще ви представя, са от жанрa съвременна романтика (contemporary romance). За жалост книгите са съвсем нови, излезли в рамките на последните 2 месеца и ги няма преведени на български език. The Sea of Tranquility ни среща с двама тинейджъри, които са преживяли неща, с които никой млад човек не бива да се сблъсква. Настя е бивша пианистка, която се е затворила в себе си след трагедията, довела до прекратяването на музикалната й кариера, а Джош е сирак, който иска да се съсредоточи в изработването на дървени мебели. Това, което ги свързва е желанието им да останат невидими, но любовта, която пламва между тях ще им помогне да превъзмогнат страховете си. Авторката беше нова за мен, но още от първите страници се влюбих в стила й на писане, в умението да пресъздава емоциите на героите по толкова добър начин, че да те накара да им съчувстваш, да страдаш заедно с тях и да се смееш на шегите им. Едно от нещата, които най-много харесвам в книгата е, че е написана от гледните точки на двамата главни герои, което ти позволява по-широк поглед и ти дава възможност да ги опознаеш по-добре.

 • Любими цитати от книгата:
 • “People like to say love is unconditional, but it’s not, and even if it was unconditional, it’s still never free. There’s always an expectation attached. They always want something in return. Like they want you to be happy or whatever and that makes you automatically responsible for their happiness because they won’t be happy unless you are … I just don’t want that responsibility.”
 • “I live in a world without magic or miracles. A place where there are no clairvoyants or shapeshifters, no angels or superhuman boys to save you. A place where people die and music disintegrates and things suck.”
 • “I know at that moment what he’s given me and it isn’t a chair. It’s an invitation, a welcome, the knowledge that I am accepted here. He hasn’t given me a place to sit. He’s given me a place to belong.”

Easy by Tammara Webber

Easy започва със сцена, в която главната героиня, Жаклин, бива атакувана от нейн познат, но за щастие, се появява едно момче и я спасява от изнасилване. Темата за насилието над жените е доста деликатна, но авторката успява да я поднесе по един интелигентен начин и в същото време да акцентира на най-важното. Показва гледната точка не само на жертвата, но и на онези, чиито близки са преживели сходна трагедия. В същото време, книгата разказва красивата любов, която пламва между Жаклин и нейния спасител, както и препятствията, през които трябва да преминат, за да  бъдат заедно.. Неговоро минало, обаче, крие доста тайни, които те държат в напрежение до самия финал.
Макар издадена преди по-малко от два месеца, Easy е вече бестселър на Ню Йорк таймс.

 • Любими цитати от книгата:
 • “I’m trying to protect you. From myself. I don’t do…” he swung a finger back and forth between us”…this.”
 • “Love is not the absence of logic but logic examined and recalculated heated and curved to fit inside the contours of the heart”
 • “Choosing to be with you, isn’t a difficult decision, Jacqueline…It’s easy. Incredibly easy.”

 

The Edge of Never by J.A. Redmerski

The Edge of Never е може би най-добрата романтична книга, която съм чела някога. 21-годишната Камрън си купува еднопосочен автобусен билет в произволна дестинация, защото иска да се откъсне от еднообразното си ежедневие и да премисли как и по какъв начин да промени живота си. На същия този автобус се запознава с Андрю и след известно време двамата решават да отидат на пътешествие с колата му, да живеят ден за ден, да се забавляват без да кроят планове за бъдещето. Разбира се, не след дълго двамата се влюбват, но им предстои да се изправят през неща, които нито един от двамата е очаквал. Трябва да призная, че книгата започна бавно, но в един момент нещата започват да се развиват толкова интензивно, че не можеш да я оставиш, преди да си я прочел. Изключително емоционална е, особено на финала, и предупреждавам, че е добре човек да си държи под ръка едно пакетче с кърпички. Книгата съдържа няколко “смущаващи” сцени, но лесно биха могли да се прескочат, ако човек се чувства некомфортно.

 • Любими цитати от книгата:
 • “Just because one person’s problem is less traumatic than another’s doesn’t mean they’re required to hurt less”
 • “I think if past lives are real then we have been lovers in every single one of them. I’ve known you for a short time, but I feel like I’ve known you forever.”
 • “I hate to say it, but shit really does happen. You just have to get over it. Beat the hell out of it by doing things that make you happy.”

On Dublin Street by Samantha Young

И като стана дума за “смущаващи” сцени, няма как да не засегна и книгите, които заляха света през 2012-та. Едва ли има човек, който да не е чул за 50-те нюанса сиво, защото е практически невъзможно да избягаш от цялата тази мания. Трябва да призная, че самата аз прочетох и трите книги, но нямам намерение да ги коментирам подробно. Достатъчно е да знаете, че те нямат място в тази класация, защото макар скандални и пикантни, начинът, по който са написани, може да ти доведе главоболие, а българския превод – перманентна травма.

Проблемът не е в еротиката и нямам нищо против, че Е.Л. Джеймс е направила милиони от три романа, написани в Лондонското метро на Блекберито й. Просто смятам, че има далеч по-добри книги от същия жанр (без BDSM, моля), които написани умело, се превръщат в едно наистина приятно четиво. Такава книга е On Dublin Street, която ни среща с Джоселин и Брейдън. Както се досещате от типа роман, голяма част от книгата описва взаимоотношенията между двамата, но в същото време авторът обръща внимание на всеки един по отделно, за да може читателят да се запознае по-подробно с героите и да разбере причините, които стоят зад действията им. Любовната история е красива, драматична и емоционална, а финалът те кара да се усмихнеш и да повярваш в щастливите случайности.

 • Любими цитати от книгата:
 • “I know you love me, Jocelyn, because there’s no fucking way I can be this much in love with you, and not have you feel the same way. It’s not possible.”
 • “I feel like I’m missing something really important when you’re gone. So important I don’t feel like myself. I’ve never felt like someone was mine before. But you’re mine, Jocelyn. I’ve known that from the moment we met. And I’m yours. I don’t want to be anyone else’s, babe.”
 • “I wanted to create something beautiful in place of all the ugliness.”

Това са най-добрите книги, които с огромно удоволствие прочетох през 2012-та. Знам, че са доста, но трябва да ми повярвате, когато ви кажа, че дори и тези ми беше много трудно да подбера. Истината е, че не съм особено претенциозна и ако книгата ме задържи в първите 20 страници, то е почти сигурно, че ще ми хареса.
Ще ми бъде изключително любопитно ако споделите дали сте чели някои от тези книги и ако да, какво е мнението ви? В същото време ще се радвам ако ми препоръчате книги, които вие сте прочели и харесали.

62 Responses to “Любими книги 2012”

 1. Иглика

  Ирка, за много години! Да е здрава и късметлийска, весела и изпълнена с удовлетворение з теб и близките ти! Не съм прочела нито една от тези книги, но през тази година прочетох малко художествени книги и като че мога да спомена само две от всички – “Физика на тъгата” на Георги Господинов и “Копелето на Истанбул” на Елиф Шафак, За никоя от останалите нямам силен спомен, затова няма да изброявам просто заглавията им.

  Отговор
  • Ирина

   За много години, Иглика!
   Не съм чела все още нито една от книгите на Шафак, но тази година имам намерение да си взема “Любов”, “Чест” и “Копелето на Истанбул”.

   Отговор
 2. Elena

  Каква приятна изненада! Оказва се, че сме прочели и харесали едни и същи книги. Първите три поредици са ми любими, с нетърпение чакам третата книга от Лорън Оливър. Не знам дали знаеш, но е излязла новела Annabell, за майката на Лена.
  От останалите книги съм чела Easy и On Dublin Street и определено харесвам и двете. Вече съм планирала и The Edge of Never, но още не съм стигнала до нея.
  С две думи мога да обобщя: Отличен вкус ;)

  Отговор
  • Ирина

   Приятната изненада е и за мен! Винаги е хубаво, когато срещнеш човек със сходен вкус на твоя :)
   Знаех, че има книга от гледната точка на Хана, но не знаех, че има такава и за майката на Лена. Благодаря ти, че сподели.

   Отговор
 3. Филиз Мехмед

  Здравей Ирина,
  Днешния пост много ми хареса и с удоволствие прочетох инфото за всички книги, които си прочела. За съжаление съм чела само “Скитница” на Стефани Майър преди доста време. Със сигурност ще прочета книгите които са излезли на българския пазар. По начина по които си ги описала – с една дума – грабна ме :)

  .. Относно Елиф Шафак – Чест и Копелето на Истанбул ги прочетох на един дъх, предполагам на английски ще са още по добри, докато Любов ми е много сложна и съм я оставила за друг път.

  Честита Нова Година!!! С пожелания за много много успехи в начинанието с което си се захванала. Бих се радвала и на друг подобен пост :)

  Отговор
  • Ирина

   Честита Нова Година и на теб! Мисля, че не съм срещала човек, който да е останал разочарован от книгите на Шафак :)

   Отговор
 4. Веселина

  Привет Ирина, и честита Нова година! Все повече кулинарни успехи, все така да ни радваш с вкусни изкушения и красиви снимки:)
  На какъв четец четеш книгитв? Виждам го на снимката, но не виждам марка, а сега тъкмо търся за подарък :)

  Поздрав!

  Отговор
  • Ирина

   Честита Нова Година и на теб, Веселина!
   Аз чета на iPad 3, защото го ползвам за всичко и е винаги с мен, където и да отида. Определено не е най-добрия вариант за елекронно четене, но на този етап само с него разполагам. Може би бих си взела след време четец, но ще бъде или на Sony или на Kobo, тъй като те поддържат ePub формат. Не харесвам Kindle заради ограничението, което налага.

   Отговор
 5. Пламена

  Здравей Ирина.С интерес следя блога ти,защото съм любител сладкар.Другото ми хоби е да чета книги.От няколко месеца имам e-book Kindle и съм прочела доста книги на него.Някои от тях много добри,други само за разтоварване и почивкаПрочетох двете на Халед Хюсейни”Хиляди сияйни слънца”и ” Ловецът на хвърчила” на тази тематика е и “Не без дъщеря ми” на Бети Махмуди(по действителен случай) Много силна книга,чела съм я поне 2пъти през годините.”Тетрадката” на Никълас Спаркс,сега чета “Завой на пътя” от Никълас Спаркс. Пожелавам ти успешна нова година и продължавай да ни радваш:)

  Отговор
  • Ирина

   Гледала съм филмът “Не без дъщеря ми”, но не знаех, че има и книга. Определено ще я потърся, защото съм сигурна, че много ще ми хареса.
   Книгите на Спаркс са винаги приятни за четене, следващата в списъка ми е Safe Haven.

   Отговор
   • Мария

    Здравейте,
    Към книгата “Не без дъщеря ми” можете да прочетете и нейното продължение – “От любов към дъщеря ми”, където авторката описва драматичните съдби на хиляди други родители от целия свят, сполетени от нейната участ.
    Поздрави!

    Отговор
 6. Eli

  Здравей Ирина,
  Страхотно, че се чете фентъзи все повече и повече :)
  Обожавам този жанр и мисля да почерпя от твоите книжки..
  А ето ги и моите, които препоръчвам на всеки, който обича да има малко свръхестествено в героите:
  Dresden files на Jim Butcher – 15 страхотни книжки, някой от които съм прочела на един дъх и без да спя.. поредицата продължава с по 1 книжка годишно
  Другото, което прочетох и препрочетох е поредицата за вещиците на Тери Пратчет.. невероятно забавни книжчици – Баба Вихронрав винаги успява да ми оправи насстроението дори от най-тежкия и уморителен ден :)

  Отговор
  • Ирина

   Здравей Ели!
   Много ти благодаря за препоръчаните книги, сега потърсиш Dresden files в Goodreads и имат много добри рейтинги. Определено ще ги прочета. А относно книгите на Тери Пратчет, винаги съм си мислела, че са предимно детски и затова съм ги избягвала. Може би греша :) Ще ги сложа в to-read списъка си.

   Отговор
 7. Вяра Базлянкова

  Честита Нова 2013, Ирина! Желая ти здраве най-вече! Много обичам да чета постовете ти. Книги също. :) Интересно си представила всички книги. Аз съм чела някои от тях. Книгите на Халед Хосейни ми харесаха много. Обаче първо прочетох “Хиляди сияйни слънца” и после “Ловецът на хвърчила” и останах малко разочарована. “Хиляди сияйни слънца” толкова ме впечатли, че след това сякаш другата бледнееше. За “Проницателят” давам положителен коментар, но смятам че не е моят стил книга. И аз като теб не бих си я купила сама. Беше ми подарък и затова я прочетох. Сега съм на вълна Елиф Шафак – “Любов”. Като гледам как обсъждате и другите й книги може би ще продължа… Тя има и биографична книга – “Черно мляко: За писането, майчинството и харема вътре в нас”. От скоро съм майка на малка принцеса и откривам нови хоризонти с нея :) Може би ще е интересна.

  Отговор
  • Ирина

   За много години, Вяра!
   Определено “Хиляди сияйни слънца” е шедьовърът на Хосейни и мисля че добре направих като прочетох първо Ловецът, иначе и аз като теб бих останала разочарована. А относно биографичната книга на Шафак, не знам дали би ми била интересна, намирам този жанр за малко еднообразен и скучен и все клоня към по-интензивни книги :)

   Отговор
 8. Kandi

  Ирка, от къде си изтегли тези книги?
  Относно статия – много беше интригуваща за мен ;)

  Отговор
 9. Dani

  Ирка, Честита Нова година!
  Да е здрава, усмихната и щедра!
  Да е споделена с любимите ти хора!
  И много успешна!
  За съжаление тази литература е много далеч от моите предпочитания, с изключение на Шафак!
  Това, което ме впечатли тази година е “Шантарам”.
  Поздрави и хубаво настроение!

  Отговор
  • Ирина

   Няма защо да съжаляваш, Дани, всеки има различен вкус и точно това прави света толкова колоритен и интересен.

   Честита Нова година и на теб!

   Отговор
 10. Elenor

  Страхотна публикация, беше истински приятна изненада! Определено ще прибавя някой от споменатите книги към моят списък. В момента чета втората книга от поредицата All saints – нa Deborah Harkness- ”Shadow of Night”, първата и книга ( Discovery of witches – bg- ”Аз вещицата”) е една от най-хубавите които бях чела последно време, с много добур превод на Български, а втората ме увлече от първата си страница, трета част от трилогиата се очаква да излезе през тази година :)

  Отговор
 11. Mira

  Честита Нова Година, Ирка! Дано да ти донесе, освен всички друго, и много хубави книги за четене :) . Харесва ми еклектичния ти вкус :) .
  Тази (всъщност миналата), година и аз прочетох “Игрите на глада”. Много ми хареса, дори се опитвам да намеря японския й първообраз в електронен вариант. Сред останалото имаше и няколко други young adult книги, независимо от по-далечната ми от young adult възраст :) : продълженията на поредиците за Пърси Джексън, за сина на Хари Потър и на “Аз съм Номер Четири”.
  Ако харесваш постапокалиптични романи, за мен едно от откритията на 2012-та беше “Хроника на второто начало” на Мануел де Педроло http://www.helikon.bg/books/76/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE_165419.html
  Тази книга ми бръкна в душата (в хубавия смисъл). Както и “Слугинята” на Катрин Стокет.
  Видях, че споменаваш книгите на Тери Пратчет :) . Определено не са за деца. Даже в едно интервю самият Пратчет споменава, че силно би се притеснил ако децата разбират напълно всичко, за което става дума в романите му ;) . На мен лично много ми допадат (особено серията за вещиците и Морт).
  Хубави мигове с книгите, които и да избереш!

  Отговор
 12. Лешников сънливец

  Здравей Ирина! Честита Нова Година и нека тя да бъде за теб много успешна, хармонична, красива и изпълнена с щастливи моменти!
  С голям интерес и любопитство прочетох статията ти. Хареса ми. Допадна ми начина по който представяш всяка една от книгите – съвсем стегнато и кратко, но като наблягаш на това, което най-много те е заинтригувало, най-силно те трогнало и на моментите, които са ти направили най-ярко впечатление (които илюстрираш и с цитатите). Смятам, че човек може да разбере много и да си направи доста верни заключения за даден човек, след като разбере, какви книги чете и предпочита той. Отново адмирам искренността ти, като този път споделяш твоите любими заглавия през изминалата година с всички твои читатели и посетители на кулинарния ти блог.
  Аз напълно споделям страстта ти към книгите. За мен четенето на хубави и стойностни книги е изключително важно нещо, без което не мога. Като студент-филолог в последна година на филологическа магистърска програма мога да кажа, че четенето при мен не е просто необходимо, но е и задължително. Както може би се досещаш, моите литературни предпочитания са по-скоро в областта на “по-старата, класическа” литература. Чета основно автори от края на XVIII век, целия XIX до първата половина на XX век, като това са почти само френски и скандинавски писатели, тъй като бакалавърската и магистърската ми програми са свързани съответно с френската и скандинавските литератури. Напълно се съгласявам с теб, че най-добре е една творба да се чете на езика, на който е написана и затова аз си чета основно на френски и в по-малка степен на български и шведски. Страшно много харесвам и руската класическа литература (18 и 19 век).
  Упппс, постът ми стана ужасно дълъг, за което много ти се извинявам, не исках да те отегчавам, просто исках да ти препоръчам една книга, но нямаше как да го направя без това въведение. Горещо ти препоръчвам сборника “Анекдоти на съдбата” (Anecdotes of Destiny, 1958 г.) на датската писателка Карен Бликсен (Karen Blixen), който първо е написан на английски, а след това е преведен и пренаписан от самата нея и на датски. Препоръчвам ти особено много разказите “Угощението на Бабет” (Babette’ s feast) и “Бурии” . Уникални са. Също наскоро излезе на български “Седмата среща” (2000 г.) на норвежката писателка Хербьорг Васму, мисля, че ще ти допадне. Поздрави. И още един път се извинявам за дългия пост.

  Отговор
  • Ирина

   Здравей и Честита Нова година и на теб!
   Не се извинявай за дългия пост, напротив, допада ми че под публикацията се развиват дискусии – нещо, което рядко се случва по принцип.
   Радвам се, че статията ти е харесала, макар и книгите да не са твоя стил. Честно казано ми бе трудно да опиша всяка една без да издавам прекалено много, а в същото време и да акцентирам на най-важното.
   Аз също съм почитател на класическите романи, но през тази година някак си останаха на заден план. Успях да прочета единствено “Фермата на животните” и “Да убиеш присмехулник” – и двете много ми харесаха и сега се замислям, че може би трябваше да ги включа.
   Благодаря да препоръчаните четива, ще видя дали ще успея да ги намеря.

   Отговор
 13. Моника

  Честита Нова Година и от мен! С пожелания за поне едно мъничко вълшебство всеки ден!

  И на мен ми беше много интересна тази публикация, дори си взех The fault in our stars, която скоро ще прочета.

  От мен още един твърд глас за Пратчет. За мен той е авторът за всяко настроение – доброто ми го затвърждава, лошото го оправя. Дори някои от сюжетите да не ти допаднат, си заслужава да се чете само заради стила му на писане. Препоръчвам да почнеш със Small Gods или Thief of Time.

  Иначе в първите дни на миналата година една приятелка ми препоръча дебютната книга на нейна приятелка:, която се чете на един дъх: http://www.amazon.com/Chasing-Kate-ebook/dp/B006U1F9IG/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1357196791&sr=8-1&keywords=chasing+kate

  Иначе аз чета основно на Kindle – откак го имам изчетох повече книги отколкото за последните години взети заедно – и ползвам един конвертор, който си свалих от нета – всички формати обръща за секунди в Kindle supported formats :) .

  Отговор
  • Ирина

   Това за Киндъла е полезна информация, не знаех, че има конвертор :)
   Още един глас в полза на Пратчет, усещам, че съвсем скоро ще започна да го чета.

   Отговор
 14. Kалоян

  Много хубава статия :) Иначе да Ви попитам, къде научихте така добре английския? :) и аз го поназнайвам, но за книги ми е още трудно. В момента започнах да чета адаптивна литература, защото тръгнах на курсове и си вземам книжки съобразени с моето ниво, но като цяло си е зор (особено ако е британски автора…)

  Отговор
  • Ирина

   Английския език знам още от ученическите си години, но определено книгите и англоезичните филми помагат за усъвършенстването му. В момента живея в Лондон и както всеки знае, в среда език се учи най-добре :)
   Спомням си, че когато преди години все още бях в началните нива на езика, ми беше много трудно да чета литературата, която учителите ни препоръчваха. Така че разбирам притесненията ти, но не се отказвай. С времето човек свиква и четенето става все по-лесно и приятно :)

   Отговор
 15. Neni

  Честита нова година!
  Много хубава статия, в момента съм толкова вдъхновена, че имам желание да си взема всички книги и да ги прочета (една голяма част от тях си бях набелязала вече)! Обожавам да чета всякакви книги и като теб, ако първите 20тина страници ме грабнат продължавам.
  Силно ти препоръчвам “Любов” – това е книга, която ме грабна и заинтригува още от първата страница!

  Отговор
  • Ирина

   Честита Нова Година, Нени! Ще прочета “Любов” обезателно, едва ли ще се разочаровам предвид всички положителни мнения за нея.

   Отговор
 16. Elena

  В първия си коментар забравих да препоръчам някои от моите любими книги за 2012, които мисля, че ще ти харесат. If I Stay и Where She Went от Gayle Forman са ми най-любими, особено втората ме разтърси, не съм плакала така на друга книга. Ако харесваш истории с музиканти, How to Kill a Rockstar също много ми допадна. Трилогията на Melina Marchetta The Lumatere Chronicles също много ми хареса, като жанр е нещо между история и фентъзи. Надявам се да си харесаш някоя от моите препоръки и да не останеш разочарована :)

  Отговор
  • Ирина

   Елена, мерси за препоръчаните книги. Току що си ги взех и след като приключа с Warm bodies, мисля тях да прочета :) Така като гледам имаме сходен вкус, така че със сигурност ще ми харесат.

   Отговор
  • Ирина

   Елена, забравих да кажа, че прочетох и двете книги. Страхотни са, благодаря ти, че ми ги препоръча. Втората наистина е по-добра и добре, че бях вкъщи докато я четох, че доста кърпички заминаха :)

   Аз тъкмо приключих втората книга от поредицата Thoughtless, мисля че ще ти хареса :)

   Отговор
 17. Ради

  Здравей, Ири! Честита нова година, нека да ти е много успешна и късметлива! Поздравления за новата визия на сайта :) с удоволствие открих, че освен по любовта към сладкишите си приличаме и по любовта към книгите. За дължително ще прочета повечето книги, които си препоръчала – заинтригува ме :) За Елиф Шафак и аз само хубави неща мога да кажа. една трилогия, която ми се иска да похваля е на Катрин Панкол – първата книга се казва ” Жълтите очи на крокодилите” . Много увлекателна и съвременна книга, в която се преплитат любов, крими, загадки :) Освен това съм очарована от Марина Фиорато – първата й книга е ” Стъкларят от Мурано”, следват ” Тайната на Ботичели” и ” Мадоната на бадемите ” .
  Благодаря ти още веднъж за споделената информация , с удоволствие изчетох и тази твоя публикация :)
  Успех!
  Ради(lightblue)

  Отговор
  • Ирина

   Честита Нова година и от мен! “Стъкларят от Мурано” много ми хареса, особено след като посетих острова няколко месеца след това. Трябва да потърся и други книги на автора :)

   Отговор
 18. Цвети

  Здравей, Ирина. Сигурно за 10-ти път чета ревюто ти. Ичела съм хиляди книги до сега, но “Игрите на глада” предизвикаха небивал интерес у мен. Не очаквах, че книги, писани за младежка аудитория могат толкова много да ме грабнат. Започнах да си купувам една по по една книгите, които си посочила по-горе и искам да кажа, че съм като обсебена от тях. Когато премина към следващата отново прочитам какво си написала, коментарите отдолу и решавам коя ще е следващата. Пиша това, за да те подтикна по-често да споделяш с нас какво четеш, защото вкусът ти ми допада най-вече, защото е много различен от моя. Благодаря ти още веднъж и ти пожелавам да откриваш магията на живота чрез всичко, с което се занимаваш.

  Отговор
  • Ирина

   Здравей Цвети!
   Много ме зарадва коментара ти, не знаех, че така вдъхновяващо може да подейства статията ми. Кои книги освен Игрите прочете? :) Ще се радвам да споделиш мнения.

   Отговор
   • Цвети

    Здравей, Ирина.
    Прочетох “Делириум”. Оказа се, че в Бг издаването на втората част е предвидена за ноември.2013 г., което ме навежда на идеята да ги чета в оригинал. Даже обмислям купуване на електронен четец.
    Сега чета “Дивергенти”. Книгите напълно оправдават очакванията ми.
    Оказа се, че поредицата на Касандра Клеър е издадена цялата.Така че ще продължа с нея.
    Реших да споделя какво съм прочела през 2012 г.
    За себе си открих книгите на Питър Мейл. Миналата година изчетох всичко от Антъни Капела, а тази година фаворит се оказа Мейл. Сега чакам повторно издание на “Френски уроци”.
    Препоръчвам ти ги. Това е писателят, по чийто сценарий е заснет филмът :A good year” на Ридли Скот.
    Също така много ми хареса “Винаги в същия ден” на Дейвид никълс. По книгата има филм с Ан Хатауей в главната роля.
    Прочетох “Момичето на френския лейтенант” на Джон Фаулз и “Човешкото петно” на Филип Рот. Хубаво написани, но не са точно моите книги. Имах повече очаквания за тях.
    Аз чета всичко, което излиза от Гришам, но тази година открих Майкъл Конъли. По неговата поредица е създаден филмът “Адвокатът с Линкълна” с М. Макконъхи. От там започна всичко и беше прекрасно.
    Моята сестра също е в Лондон и ми е купила “Salmon fishing in the Yemen” – Paul Torday. Чакам я с нетърпение. Гледах филма и четох много хубаво ревю за книгата.
    Пожелавам ти щастлива година. успешно да завършиш “Кордон Блю” и скоро да пишеш какво те вдъхновява.

    Отговор
    • Ирина

     Ноември 2013?! Това е лудост, та третата книга излиза след месец и нещо..
     Мерси за препоръчаните книги, със сигурност ще ги потърся :)

     Отговор
 19. Kалоян

  Ирина, имаш ли спомен в средното училище до кое ниво сте учили английски език (пише го на корицата на учебниците)? В момента ходя на курсове и се готвя старателно, та се чудя до къде съм я докарал :)

  Отговор
  • Ирина

   Нямам спомен честно казано, може би е било B1 ili B2. Но определено за нивото на английския ми няма заслуга гимназията, а частните уроци :) )

   Отговор
 20. Buhtichka

  Пак да пуснеш такъв пост :) Изтеглих си доста sample-и, ще ги прегледам повечето :) Между другото The Edge of Never by J.A. Redmerski я нямаше. От изброените съм чела поредицата за Делириум, тях ги харесвам. И на Никалъс Спаркс, но на мен точно тази не ми допадна особено. Други негови книги повече ми харесват.

  Отговор
 21. Петър

  По повод The fault in our stars…Да, книгата е гениална, но не преведена и осакатена на български, Едно вметване – нищо, което е свързано с болно дете не може да бъде “сополиво”.

  Отговор
  • Ирина

   Абсолютно съм съгласна! Не обичам преводите като цяло и винаги чета книгите в оригинал (когато става въпрос за английски автори), но не всеки човек има тази възможност.

   Отговор
 22. Зухра

  Здравейте Ирина!
  Попаднах случайно на Вашия блог.С удоволствие четох всичко написано.Чела съм повечето от книгите,наистина са невероятни ,особено когато се четат на английски в оригинал.
  Ще ви препоръчам една съвсем нова книга от типа на книгите на Халед Хосейни и не без дещеря ми.Книгата е писана от майка ми,на български език.Казва се “Пътуване във времето”.Излезе на скоро на пазара.Може да си го купите от сторе.бг или от книжарница на Пиротска н.25 в София.С нищо не отстъпва по увлекателност на известните нам книги освен че всичко е истина и преживяно.Тя е автобиографична(звучи скучно) ,но се чете на един дъх.Ще се влюбите в тази книга обещавам ви го.Пристрастена съм вярно ,но знам че някой ден ще стане бест селар,просто още не е правена реклама на книгата.Очаквам отзивите ви като една страстна читателка.
  Приятно четене.
  Друга страстна читателка

  Отговор
 23. Гери

  Прочетох доста от книгите, посочени в публикацията ти, Ири, и всички до една много ми харесаха. Няма ли да направиш една и за първата половина на 2013 г. :) Може да ни дадеш пак добри препоръки! Бих искала да ти препоръчам книгата на Jojo Moyes – Me before you. Ако не си попадала на нея, мисля, че ще ти хареса.

  Отговор
  • Ирина

   Привет, Гери!
   Мисля да напиша една публикация за любимите ми книги през 2013-та досега, само трябва да отделя малко време за това. Me Before You е най-добрата книга, която съм чела през последните месеци и определено ще фигурира в публикацията.

   Отговор
   • Гери

    Значи ще чакаме с нетърпение :) Открих, че имаме сходен вкус за книги, така че с удоволствие ще прочета кои са книгите, които са ти направили впечатление. А за Me before you съм съгласна, че е една от най-добрите книги, на които съм попадала напоследък. Видях, че авторката има и други издадени книги и мисля скоро да прочета и някоя от тях :)

    Отговор
 24. Kалоян

  След месец ще е интересно да видим и “Любими книги 2013″ ако имаш муза :)

  Отговор
 25. aleksandra

  Molq te, molq te, ako imash vuzmojnost napishi i Любими книги 2013!!! Tolkova mnogo mi pomogna s tezi knigi. I naistina vsichki koito mojah da procheta bqha strahotni. Mnogo blagodarq i veseli praznici <3

  Отговор
 26. Миглена

  И аз също ще чакам списъка за 2013 :) Днес случайно попаднах на твоя блог… Как не съм го открила до сега? Пропуск, който скоро ще наваксам.
  От книгите, които аз прочетох, мога да ти препоръчам третата книга на Хосейни – „А планините ехтяха“, всичко на Питър Мейл – ти, като кулинар, вярвам ще оцениш творчеството му, трилогията Милениум на Стиг Ларшон.
  Сега се връщам да наваксвам :)

  Отговор
 27. Вики

  Здравей Ирина, имаш ли и можеш ли да ми изпратиш книгата Дъблин Стрийт?

  Отговор

Оставете коментар