Голямата ябълка

Categories Торти
10924

Има хора, които преминават през живота ни за кратко. Има други, с които пътищата ни се пресичат по някаква абсолютна случайност (или може би съдба) и по някаква причина, ставаме приятели. С някои от тях се виждаме два-три пъти в годината и всеки път си обещаваме, че следващата среща ще бъде по-скоро, а с други се чуваме по телефона през ден, макар да няма кой знае какво да си кажем. Имам всякакви приятели – такива, които живеят в друг град и се виждаме само по празници; такива, с които пием кафе всяка седмица, за да си разкажем какво ново ни се е случило и такива, чиито имена прескачам през указателя на телефона, мислейки си какво се случи, че спряхме да поддържаме връзка.

Тази голяма ябълка, която виждате, е всъщност торта. Тя бе за рождения ден на една от най-близките ми приятелки – Надя. С нея имаме едно уникално приятелство. Не че всяко приятелство само по себе си не е уникално, но тук говорим както за идентични сходства в интересите, така и за коренно различни виждания по други въпроси. В един момент можем да се караме ожесточено, включвайки различни вербални източници, а в другия, да се прегръщаме и да си прощаваме. Много често не й спестявам критиките си, но се надявам тя да знае, че всичко, което съм правила, правя и ще правя, е защото я обичам и защото много държа на нея.

Та, да се върнем на тортата. Защо ябълка? Ами защото рожденичката е голям фен на Ню Йорк и защото исках тортата да олицетворява града максимално. Ето затова я направих под формата на ябълка, в основата сложих борд от най-различни сгради, включително и Статуята на Свободата, а за финал поставих едно малко етикетче I ♥ NY.

Тортата вътре е с шоколадови блатове като тези от тортата за Слави и шоколадов крем. За да получа тази форма, сглобявах тортата на два пъти в кръгла купа. Получените две полусфери съединих, измазах с маслен крем и покрих с моделираща маса. За да се получи този преливащ ефект с цветовете, боядисах покритието с помощта на гъбичка, вместо да го оцветявам предварително. Тук искам да благодаря на едно много талантливо момиче, Валерия, което ми помогна много със съветите си. Можете да разгледате нещата й тук. Да, всичките са торти, колкото и невероятно да изглежда :-)

Идеята взаимствах от една снимка във Flickr на подобна торта, но съм много щастлива, че крайният резултат надмина очакванията ми.
Излишно е да казвам, че рожденичката беше изключително изненадана и много трудно успях да я убедя да разрежем тортата. В крайна сметка тортите са за ядене, не са гледане :-)

През седмицата направих и още една торта, за друга рожденичка – моя колежка от университета.

Честит Рожден Ден, Дафи!

51 Responses to “Голямата ябълка”

 1. fedora

  И двете торти са много красиви, но Голямата ябълка ми събра очичките :)
  И този шоколадов борд… Браво! Как се прави това нещо?

  Възхитена съм, наистина съм възхитена, Ириночка :)

  Отговор
 2. Lina

  Тортата ябълка е УНИКАЛНА !!! Страхотен талант и творец си и всеки път ти се възхищавам! Най-сърдечни поздрави!

  Отговор
 3. Ева Тонева

  Ирка, прекрасни са и двете торти – идейни, изпипани до последния детайл и несъмнено много вкусни! :)

  Отговор
 4. Moni

  И двете торти са невероятни! Вярно е, че са за ядене, но човек първо трябва да им се нарадва много, а след това да ги напада.:-))
  Поздравления, Ирина, поредното попадение!

  Отговор
 5. Магдалена

  Уникални творения, Ирка! Разбирам защо на твоята приятелка й е било трудно да разреже тази торта! :)

  Отговор
 6. Надя

  И аз много много те обичам Ири :*
  Тортата е уникална по рода си и на вид и на вкус :)
  А за разрязването…ако Ирина не беше хванала ножа да я разреже…аз нямаше да се осмеля сигурно 2 дни :)
  Късно вечерта дойдоха няколко човека да я опитат, защото още като я видяха на снимка, нямаха търпение да я видят и на живо и да я оптитат…тъй като от вкъщи набързо бяхме излезли да празнуваме вечерта, нямах време да измия чиниите от дегустацията ни с Ирина и Симона, които ме изненадаха, и като се прибрахме с другите гости не успях да отида да измия чиниите и да отрежа на всеки, защото всеки я нападна като невидял и ядеше с каквото свари :P последствията бяха охкане и пъшкане от удоволствие (дори едното момиче твърдеше, че не обича торти, но си я изяде и даже си облиза пръстите) и естествено с поздравления за авторката :)

  Благодаря ти иии още веднъж, my SWEETEST friend :* (hug)

  Отговор
 7. яна

  Отдавна е време за една малка сладкарничка с пресни слади, торти и хубаво кафе!!!

  Отговор
 8. Марияна

  Всеки път е разнообразно и много приятно при теб.Това приятелство е прекрасно, малко хора правят такива жестове!

  Отговор
 9. Gaby

  На мен ми е трудно да си избера фаворит между двете торти. И двете за уникални! Пожелавам ти много слънчеви дни с верни приятели :)

  Отговор
 10. Maria Miteva-Christou

  Ирина, разкошна е!!!
  Много оригинална идея и перфектно изпълнена!

  Сърдечни и слънчеви поздрави от мен!

  Отговор
 11. Dani

  Приятелството е най-хубавото нещо в живота :)
  А ябълката ти е чудесна!
  И другата торта е невероятно красива :)
  Поздравления, Ирка!

  Отговор
 12. Фръц

  Съвършени идея, изпълнение и композиция – както винаги!
  Ябълката е като истинска, разреза е префектен! Много ми допадна идеята с надписчето!
  Тортата на Дафи е много стилна и цветна ;)
  Поздравления!

  Отговор
 13. alia

  Здравей Ирина:
  освен, че си невероятно талантлива сладкарка. ти си прекрасен човек :) на тази млада възраст се разбрала, че истинското щастие се постига, когато правим другите щастливи :)

  Отговор
 14. upuHka

  Лелеееее, жестока!
  ще се възползвам някой път от разясняване на техниката на боядисване:)

  Отговор
 15. Lety

  Иринка, невероятни са и двете торти, но ябълката направо ме остави без думи!
  С всяко следващо сладко изкушение ставаш все по-добра и по-добра, направо си родена за сладкар. Личи си, че всичко правиш освен с умение и със сърце!
  Много ти се възхищавам!

  Отговор
 16. Михаела

  ако искаш сподели рецептата за втората..много бих желала да я направя за рождения ден на детето ми

  Отговор
 17. Linna

  Здравей, Ирина
  Следя от известно време блога ти – имаш прекрасни неща, а тази торта – ябълка много ме впечатли, изключително изискана с перфектно изпълнение, браво!

  Отговор
 18. The witch

  Ирина, тортата-ябълка е уникална. Поздравявам те! Както винаги си блестяща! Приятно ми е да се отбивам при теб.

  Отговор
 19. Мануела

  Ирина, чудесни тортички!!! Много добре си се справила с формата и цветовете на ябълката – чудесна е. Искам да попитам с какво – постигна лъскавината отгоре? Знам, че има различни начини да се постигне – чрез самото тесто или се маже с глицерин… Каква е твоята техника?

  Отговор
 20. Ирина

  Лъскавината е от самото боядисване. Използвах малка гъбичка, която навлажних с алкохол и оцветявах с гел бои. Не съм слагала нищо друго. След като поизсъхна. лъскавото намаля, но все пак се запази :)

  Отговор
 21. Ирина

  Боядисването е ефектна техника, но аз лично не бих я повторила. Дори след една нощ в хладилника, боята не беше попила в тестото и цапаше. Когато е за близки, можеш да ги предупредиш да не ядат покритието, но ако е за чужди хора, по-добре да не се рискува.

  Отговор
 22. Ирина

  На мен пък разрязването ми е любимият момент. Не ми е тъжно, напротив :) Както казах, тортите са за ядене :)

  Отговор
 23. Боряна

  Тази ябълка е уникална – отвя ме направо! Евала и за идеята и за изпълнението! Много уважавам хора, умеещи неща, които аз нямам и понятие как стават :)

  Отговор
 24. Добромир

  Ирина, изключително се радвам, че виждам толкова вдъхновени и креативни натури в милата ни татковина. Защо не се кандидатирате за кмет на родния си град. Вместо плакати с лика Ви, просто разпечатайте снимките с произведенията си :) … Шегувам се, но със съпругата ми си мислихме дали не искате да ни дойдете на гости и да ни приготвите някоя торта? ;)

  Отговор
 25. luluto

  Жестока, жестока, жестока! Опитах се да публикувам коментар, още като я видях, но нещо така и не ми даде. Само чаках да се прибера и да ти пиша:)

  Отговор

Оставете коментар