Кулинарна фотография – теория и практика

Categories Споделено
30660

Случвало ли ви се е да попаднете на някой сайт, в който са поместени толкова красиви, цветни и “апетитни” снимки, че веднага да усетите глад в стомаха си и да потърсите нещо вкусно в хладилника? Това е целта на кулинарната фотография. Тя доставя наслада на сетивата и е способна да накара всеки един, който е пленен от магията й, да си приготви (или закупи) заснетото ястие.

От време на време получавам писма от мои читатели, които ми задават различни въпроси, свързани с кулинарната фотография. С какъв апарат снимам, каква светлина използвам, как получавам този “размазан фон” на снимките :) , как точно подреждам сцената и по какъв начин избирам стилът на всяка снимка. В тази публикация ще се опитам да отговоря на тези въпроси, както и на още много други. Ще споделя всичко, което съм научила за кулинарната фотография през последните две години и ще дам някои практически съвети за това как всеки един може да подобри снимките си.
Преди да започна, трябва да поясня, че не се занимавам професионално с фотография и по никакъв начин не претендирам, че имам кой знае какви знания. Ще споделя за нещата, които работят добре при мен, с надеждата, че бих могла да помогна на други, които също се интересуват от снимането на храна.


Камера и обективи
Излишно е да споменавам, че тук ще си говорим за фотография с огледално-рефлексни апарати (DSLR). Може би има модели на така наречените “сапунерки”, с които биха могли да се постигнат нелоши резултати, но аз нямам опит с тях, затова няма и как да ги обсъждам.

Няма да ви занимавам с теория за това какво представляват DSLR апаратите, тъй като в интернет има предостатъчно информация.
След като реших да пиша тази статия, си направих труда да проверя как стои въпроса с цените на апарати от среден клас (като моя и малко по-ниски). Един апарат Canon 450D може да се намери втора употреба на цена 500-600лв. Е, разбира се, ако желаете да инвестирате малко повече, ви съветвам да си купите по-висок клас апарат, но съм на мнение, че когато човек започва нещо ново и не знае дали ще му допадне и дали ще иска да го развива, няма смисъл да влага много средства.
Що се отнася до обективите, въпросът стои малко по-сложно. Обикновено качествените обективи са с висока цена, дори тези, които са втора употреба. Разбира се и тук има изключение – Canon EF 50mm f/1.8 II, чиято цена е 230лв за нов и 150лв за втора употреба.

Аз снимам с Canon 500D, обектив Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM и Canon EF 50mm f/1.8 II, който препоръчах по-горе. С макро обективът снимам през последната година и половина, но мисля, че и с 50мм-овия обектив имах доста прилични кадри. За прохождащи фотографи е идеален, а и ниската му цена не е за пренебрегване.

Купете си такава техника, каквато можете да си позволите. И си прочетете книжката с инструкциите, няколко пъти. Защото нека погледнем реално на нещата – човек дори и с най-скъпия апарат да разполага, ако не знае как да го използва, ще постигне по-лоши резултати, отколкото със “сапунерка”.

Настройки
Ако сте пътували скоро в някоя западноевропейска страна, няма как да не ви направи впечатление, че туристите масово снимат с DSLR апарати. Причината за това е по-достъпната им цена за голяма част от хората. Но колко от тях мислите, че могат да използват пълния капацитет на апарата си? Аз се обзалагам, че не са много. Повечето от тях снимат на автоматичен режим, в JPG формат, а след това дори не си правят труда да обработят кадрите.

Истината е, че много често хората се плашат от настройките на апарата си. Смятат, че са прекалено сложни или че е по-добре да не ги пипат, за да не объркат нещо. А те съвсем не са тъмна Индия, стига човек да им отдели малко време. И да си прочете книжката с инструкции! (Сис, четеш ли?)

За да може човек да използва пълния потенциал, който има апарата му, той трябва да разбира значението на добре експониран кадър. Експозицията, най-общо казано, е количеството светлина, което достига до сензора на апарата. Тя зависи от три основни фактора, които можем да регулираме чрез настройките на апарата (бленда, скорост на затвора и ISO) и от четвърти – количеството светлина, с което разполагаме. На изображението по-долу е представено взаимооношение между тях, но аз ще се спра на всеки по отделно.


Източник на снимката: Robert D. Ellis

Бленда
Блендата, наречена още диафрагма, е механизъм, през който преминава светлината, за да достигне до матрицата. Добре, знам че сега звучи сложно, но обещавам, че след малко нещата ще станат по-ясни.

Представете си, че отворът на блендата е като зеницата на окото ви. Зеницата се разширява, за да погълне повече светлина, както когато влезем в по-тъмно помещение. Обратното се случва, когато навън пече силно слънце – зеницата се свива, за да погълне по-малко светлина. На същия принцип работи и блендата. По-широка бленда – повече светлина попада върху матрицата; по-тясна бленда – по-малко светлина попада върху матрицата. И нека обясним сега всичко в цифри.
Размера на блендата се обозначава с числото f. Колкото по-малко е това число, толкова по-широка ще е блендата и толкова повече светлина ще се погълне. Колкото по-голямо е това число, толкова по-малко светлина ще се погълне.


Източник на снимката: http://mediaformations.com

Скорост на затвора
Скоростта на затвора, най-общо казано, е настройка, която определя колко дълго затвора на камерата остава отворен, за да пропусне светлина. Скоростта се измерва в части от секундата и работи на следния принцип: колкото по-бързо се затвори, толкова по-малко светлина ще пропусне и обратно – колкото по-бавно се затвори, толкова повече светлина ще пропусне. Примерът ми с човешкото око тук е отново съвсем уместен. Колкото по-бързо мигнем, толкова по-малко светлина пропускаме и съответно колкото по-дълго държим очите си отворени, толкова повече светлина ще погълат.

ISO
Светлочувствителността на матрицата (филма) се обозначава с числото ISO. Когато числото е по-голямо, е нужно по-малко количество светлина, за да се получи правилна експозиция. Разбира се, когато ISO-то е високо, матрицата става чувствителна и това довежда до шум в кадрите. Нещо, което никак не е приятно.
Няма да се спирам допълнително, защото това е настройката, която почти никога не променям. За най-оптимални резултати, снимайте на възможно най-ниско ISO, което обикновено е 100.

Всички настройки, за които говорех по-горе, могат да бъдат променяни, когато снимаме на изцяло ръчни настройки (бутон М при Canon), но в повечето случаи аз използвам програма с приоритет на блендата (бутон Av при Canon), която ми дава възможност да променям числото f, а останалите настройки се въвеждат автоматично от апарата.

RAW формат
Винаги, когато говоря с мои приятели, които тепърва прохождат във фотографията, ги съветвам да снимат в RAW формат. Той представлява нещо като дигитален негатив и има редица предимства, както и недостатици, разбира се.

Предимства – възможност за промяна на много настройки като баланс на бялото, компенсация на експозицята, чистене на шум, стил на снимката и други; съхраняване на повече информация за кадъра
Недостатъци – файловете са с голям обем и изискват допълнителна програма за обработка

Компенсация на експозицията
Много често се случва така, че апаратът изчислява правилната експозиция, но по една или друга причина, резултатът не ни удовлетворява. И тук на спасение идва опцията за компенсация на експозицията, с която човек може лесно да постигне целта си. Нормалната експозиция е със стойност 0 (средната снимка). Ако искате снимката да бъде по-светла, т.е. преекспонирана (дясната снимка), се линията се премества към положителна стойност (+), а ако искате снимката да бъде по-тъмна, т.е. недоекспонирана, се премества към отрицателна стойност (-)(лявата снимка).
Кликнете върху снимката, за да я видите в по-голям размер.

DOF – Дълбочина на рязкост
Дълбочината на рязкост е един от най-харесваните ефекти във фотографията. При него основният обект е на фокус, а всичко зад него е разфокусирано. Степента на дълбочината на рязкост се контролира от няколко фактора:
- Фокусно разстояние – телеобективите, т.е. тези, които са приближаващи, правят снимки с по-малка дълбочина на рязкост (т.е. по-разфокусирани), а широкоъгълните обективи правят снимки с по-голяма дълбочина на рязкост (т.е. по-фокусирани)
- Разстояние до обекта – колкото повече се приближим до обекта на снимане, толкова по-малка ще е дълбочината на рязкост (дефокус). Обратно – ако снимаме на метри разстояние от обекта, той ще бъде кристално ясен.
- Бленда – тук вече говорихме. Колкото по-малко е числото f, толкова по-разфокусиран е бекграунда на кадъра.

Ако искате често да прилагате този ефект в снимките си, трябва да разполагате със светлочувствителен обектив, т.е. обектив с максимално ниско число f. Обективът Canon 50mm/1.8f, който препоръчвах в началото на публикацията е идеален за целта.

Направила съм няколко снимки, за да демонстрирам разликата в дълбочината на рязкост при еднакви настройки и различна бленда (f-число). Забележете, че при 2.8f (първия кадър), бекграунда е доста разфокусиран, докато при f11 (последния кадър), бонбоните във фона са доста по-отчетливи.

Фокусна точка
Подобно на дълбочината на рязкост, фокусната точка може да създаде различни настроения и да разкаже различни истории. На снимката по-долу съм фокусирала върху първия, средния и последния бонбон, като всяка една снимка създава различно усещане.
Кликнете върху снимката, за да я видите в по-голям размер.

Естествена светлина
Отдъхнете си и пийте малко вода. Приключихме със сухата теоритична част :) От тук насетне следва интересното.
Няма да бъде пресилено ако кажа, че в 99% от случаите, фотографията зависи от количеството и качеството на светлина, с което разполагаме. Забравете за снимането вечер, под лампа или при ниска осветеност. Е, освен ако не разполагате с изкуствено осветление, за което аз няма да говоря днес.
Ще говоря за естествената светлина и как можем да я използваме.

За кулинарната фотография е необходима мека, разсеяна светлина. Най-оптималния вариант е ако навън има лека облачност, защото облаците са естествен дифузер на светлината. Но както знаем, времето е изключително непредвидимо и може тъкмо, когато сме нагласили сцената за снимане, навън да блесне ярко, силно слънце.

Какво правим в такъв случай? Взимаме парче бял чаршаф, или дифузер (като на снимката) и разсейваме светлината. Вижте разликата, когато се ползва дифузер и когато се снима на пряка слънчева светлина. Без дифузер се получават остри сенки и прегорели участъци, докато с дифузер светлината е равномерно разпределена навсякъде.

Преди да представя три различни позиции, в които можем да снимаме, ще ви обясня за отражателя. Когато един обект се осветява, едната му част получава равномерно количество светлина, докато върху срещуположната пада остра сянка. За да предотвратим това, използваме бял отражател, защото от уроците по физика знаем, че белият цвят има способността да отразява светлината, която попада върху повърхността му. Ето затова, когато снимаме ползваме парче стиропор или друга бяла повърхност, която да разсее и омекоти сенките.
Демонстрирала съм ви какво се случва когато се ползва отражател и когато не се ползва.

А сега ще ви покажа три различни светлинни схеми и ще ви обясня коя е добре да ползвате и коя не.

Започвам с тази, която не е желателно да ползвате. Светлината попада директно върху обекта на снимане и се получава резултат, сходен с този на вградената светкавица. Тъй като обектът поглъща твърде много светлина, той изглежда “изпържен” и “мазен”, докато бекграунда остава тъмен. При този вид светлинна схема, обектът много често губи от детайлите си и изглежда плосък.

При втория вариант, светлината попада върху обекта странично, като подчертава формата и цветовете му. Отстрани на него съм сложила отражател, който да “върне” светлината обратно към ябълката. Тази светлинна схема е най-лесната за използване и се получават много добри резултати.

При третия вариант, светлината идва зад обекта, създавайки драматични сенки и подчертавайки различни детайли. Тази схема е най-често използваната при снимането на храни, но аз лично я намирам за малко сложна, защото невинаги се получават резултатите, които бих искала.

Преди да започнете да снимате храна, отделете известно време в откриването на най-добрата светлина, с която разпола домът ви. Преценете по кое време на деня, стаята е най-осветенеа и кога светлината е най-благоприятна за снимки. По този начин ще можете да планирате и времето за приготвяне на храната.

Композиция
Когато става въпрос за композиция на храна, има много варианти, които можем да използваме. Разбира се, най-важният принцип, който трябва да следваме е, че основният обект е храната, а целта ни е да я заснемем по възможно най-апетитния начин.
Ще ви представя няколко различни варианти на композиция, които можете да използвате по-скоро като вдъхновение, защото съм сигурна, че има още много, много други.

Още в началото, когато започнах да се занимавам с фотография, прочетох за правилото на третините (rule of thirds) и за начина, по който човешкото око възприема визуално информацията. От тогава, сякаш ми е станало като закон и почти винаги спазвам този принцип при композицията. Е, винаги има изключения, разбира се.
При това правило, мислено разделяме с линии кадъра на три части – както по хоризонтал, така и по вертикал. Така кадъра се разделя на 9 равни части, а при пресичането не линиите се получават четири точки, в една от които трябва да позиционираме обекта. Снимката с бисквитките и идеален пример за това.

Другата ми любима композиция е така нареченото снимане от високо (high angle). Най-често я ползвам, когато снимам самите продукти, преди да ги включа в рецептата. Харесва ми това, че ми дава свобода и огромно поле за изява.

Много често създавам композиция на базата на повтаряне на основния обект. Така е много лесно да се постигне ефектен резултат без използването на допълнителни пропсове (за тях в цял отделен абзац). Като с тези цветни чийзкейкчета, например.

Харевам композицията, която създава динамика и настроение, включвайки движение на заснетия обект. Като например млякото, което наливам в купичката с мюсли. По този начин сякаш се въвличаш в кадъра и ако не беше вече две през ноща, като нищо щях да си напълня една купичка.

И на последно място, но не по значение, композиция, основана на простотата. Кадри, в които се заснема основния обект, без да се включват други, разсейващи неща. По този начин се акцентира на храната и човек може да й се наслади в пълния й блясък.

Пропсове
Пропсовете са всички онези различни от основния обект неща, които присъстват в кадъра – от чинийката, чашата и приборите, до покривките, кърпите и всички декорации, които са използвани, за да подчертаят по един или друг начин заснетата храна. Ако някой тръгне да спори защо съм ползвала чуждица, в своя защита ще кажа, че не ми е известен адекватен превод на български.

Не винаги е нужно човек да има скъпа, дизайнерска чиния или сребърни прибори, за да получи красив кадър. Аз самата много често използвам продукти, включени в самата рецепта като основни пропсове, защото именно те разказват много и придават страхотно настроение. Листенце мента, свеж плод или ядки са прекрасно допълнение към кадъра.

Друг начин, по който може да си спестите излишни пари за купуването на пропсове, е да потърсите различни стари, неупотребявани чинии, чаши и всякаква друга посуда, която така или иначе събира прах в дома на родителите или бабите ви. Ретро стилът в кулинарната фотография е на особена почит, не само защото изглежда красиво, а и защото създава една особена атмосфера на кадъра – придава уют, домашна обстановка и топлота. Така че, недейте да чакате още, а отивайте да търсите скрити съкровища, сигурна съм, че ще намерите такива :)

Използването на дъски е изключително подходящо за кулинарната фотография. Ако имате такива, включете ги без никакво съмнение в снимките си. Много често хората ме питат дали имам стара, дървена маса вкъщи. Не, нямам. Всички плоскоти, които използвам са със сравнително малки размери, защото трябва и да ги прибирам някъде все пак. Не е нужно да внасяте вкъщи цяла врата, просто помолете някой по-сръчен да ви я среже на две. Едната част за вас, другата за мен :)

Преди да започнете да подреждате сцената, се замислете какъв резултат искате да постигнете. Дали предпочитате по-семпъл стайлинг или пък искате нещо ярко и акцентиращо.
При всички положения запомнете, че пропсовете трябва да помогнат за създаването на настроение и в същото време да подчертаят основния обект/храна, а не обратното. Никога не допускайте да претрупате кадъра с толкова много пропсове, че обектът да се изгуби сред тях.

Ако използвате едноцветни чинии и чаши, включете по-шарени кърпи и покривка. Или обратното – акцентирайте върху някоя красива чиния, а включете кърпичка с по-бледи цветове.

Опитайте се да създадете баланс и хармония между цветевете, формите и текстурите. И планирайте. Мислете си за подредбата на сцената, още докато приготвяте рецептата. Оставете ястието само да говори и то ще ви подскаже по какъв начин да го представите. Добре де, това прозвуча странно, но ми имайте доверие. При мен поне се получава. Аз винаги избирам чиниите, чашите, приборите и покривките, спрямо десертът, който ще заснема – спрямо цветовете му, спрямо формата и дори спрямо вкуса.

Не се страхувайте да експериментирате, защото само по този начин ще се убедите дали нещата се получават, или не. Добрите резултати идват след време и след много практика, така че имайте търпение. Ще видите, че постепенно ще започнете сами да усещате нещата и да разбирате кое е правилно и кое може да бъде по-добре. По този начин ще откриете собствения си стил и ще можете да го утвърдите. И не на последно място, не забравяйте да се забавлявате. Това е най-важното! :)

И понеже публикацията стана безобразно дълга и не знам дали повечето от вас сте успели да я прочетете до край, няма да засягам темата за обработката на снимките. За нея ще отделя друга публикация.

Надявам се, че съм ви била полезна. Ако имате въпроси, ги напишете в коментар, а аз ще ги допълня в публикацията.

89 Responses to “Кулинарна фотография – теория и практика”

 1. Ваня

  Нямам, нямам, НЯМАМ търпение да изчета и попия всичко!!!
  Страхотна публикация, Иринкеее ☼
  Не че ще мога да приложа всичко това с моето малко фотоапаратче, но пък мога да мечтая да се сдобия с голям и професионален..звяр!

  Много благодаря!

  Отговор
 2. Tortutti by tupsi - Pearltrees

  [...] Кулинарна фотография – теория и практика | Слънчевата … Аз снимам с Canon 500D, обектив Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM и Canon EF 50mm f/1.8 II, който препоръчах по-горе. [...]

  Отговор
 3. Фотография by gastly - Pearltrees

  [...] Кулинарна фотография – теория и практика | Слънчевата … Случвало ли ви се е да попаднете на някой сайт, в който са поместени толкова красиви, цветни и “апетитни” снимки, че веднага да усетите глад в стомаха си и да потърсите нещо вкусно в хладилника? Това е целта на кулинарната фотография. Тя доставя наслада на сетивата и е способна да накара всеки един, който е пленен от магията й, да си приготви (или закупи) заснетото ястие. От време на време получавам писма от мои читатели, които ми задават различни въпроси, свързани с кулинарната фотография. [...]

  Отговор
 4. Яна Петрова

  Статията е великолепна и много полезна!

  Благодаря за отделеното време, прекрасното илюстриране на примерите и (както винаги) увлекателното писане :)

  Отговор
 5. Hope

  Да си призная, в началото тръгнах с нагласата, че нищо няма да разбера, но всъщност доста неща ми се изясниха и задоволиха любопитството ми…много добре си обяснила някои на пръв поглед сложни неща :)

  Браво, Ириии :)

  Отговор
 6. Зорница Гергова

  Страхотна статия. Имам Canon 550 D, но за сега мога да работя само с китовия обектив, не съм се сдобила с макро или друг. И аз веднъж, вдъхонвена главно от твоите фотографии, се опитах да направя нещо по въпроса, но далеч не можах да се доближа до твоя резултат. :) Но не съм се отказала де, истината е, че се оправдавам с липсата на време и прекрасни обекти като твоите.

  Отговор
 7. Svetoslava

  Леле Ирка, искам още преди да прочета статията да ти благодаря за труда, който си положила и времето, което си отделила, за да споделиш наученото с нас, твоите читатели!Благодаря за прекрасните публикации, за това че споделяш тези красоти с нас, за отзивчивоста и слънчевото ти излъчване!

  Отговор
 8. Кирската

  Благодаря ти много за тази великолепна публикация! Винаги ми е липсвало точно това – обяснение с прости думи, които да ми послужат за начало!
  Знам, че снимам ужасно (то се вижда), но колкото и да ми се е искало да се науча, все не знам откъде да започна и се стряскам от огромното количество информация, която трябва да прочета! А имайки това начало, предполагам че любопитството ще надвие мързела и ще прочета и още.
  Благодаря, много много много много!

  С нетърпение очаквам продължението за обработката, а междувременно ще търся обектив и статив :-)

  Отговор
 9. Ели

  Браво, Ирка! Доста подробна и полезна статия. Тези, които те следим от самото начало, много добре наблюдаваме еволюцията в снимките :) Когато един човек e перфекционист и с отношение към детайла, това личи във всичко, с което се заеме.
  П.П. Мисля, че друга дума за пропс е реквизит, макар и по-театрална.
  Поздрави

  Отговор
 10. Михаела

  Страхотна публикация !Браво за положения труд и прекраснте ти умения.Благодаря за всичко което споделяш с почитателите си :)
  С нетърпение очаквам продължението.

  Отговор
 11. Бу

  Няма да започна да правя кулинарна фотография (знам къде ми е – и не е – силата), но ми беше изключително интересно и вкусно да прочета статията.

  Отговор
 12. Sonya Shateva

  Наистина много полезна публикация, изчетох всичко с интерес!Благодаря за споделения опит!Поздравления!

  Отговор
 13. Еликсир

  Много ми беше интересно всичко,което сподели!А пълните шкафове с покривки и единичните бройки чинии ,чаши и прочие успокояват мисълта ми,че не съм единствената :) .

  Следващата статия за обработването мисля ще ми е още по-полезна,очаквам я!

  Хубава сряда,Ирка!

  Отговор
 14. лили

  Имам и Канон.Имам и пропсове, толкова много имам, че и още 2 студия ще обзаведа. И храни за фотографиране имам . И да уча умея, и да помня. Но да фотографирам не успявам. Или нямам разбиране, или си е просто неумение. Но такива публикации са за мен като полъх чист въздух за астматик – поемам дълбоко дъх след дълъг задух.Ще се опитам пак. Благодаря ти!

  Отговор
 15. Ana Slavova

  Ирина,Благодаря за ценната информация и времето,което си посветила да споделиш това! You made my day!

  Отговор
 16. Даринка

  Изумително!Колко много и ценна информация,поднесена в синтезиран и достъпен стил!Браво,поздравления,Ирина!Справила си се блестящо в още една сфера -обучителната! Ще се радвам да прочета още подобни публикации.

  Отговор
 17. Yordanka Pavlova

  Много ми хареса публикацията!Невероятно полезна и интересна!Много благодаря!

  Отговор
 18. Анна Савенко

  Да призная, чета тази статия цял ден за да не пропусна някоя подробност в случая, че се разсея по една или друга причина. :)
  Изключително полезна и лесно достъпна. Само нямаше подробни обяснения за правилните настройки на задапаратното, защото има случаи те да са изключени или повредени. :)
  Пропсовете са ти страхотни, хареса ми много шкафчето с дъските, обещавам да дам половин врата, ако се намери такава за разрязване. :)

  Отговор
 19. Ани

  Ири, възхитена съм от подробната и ясно обяснена информация относно кулинарната фотография. Снимките са много обяснителни. За мое огромно съжаление често ми се налага да снимам вечер, а както сама си споменала това не е най-доброто за снимките. Трябва да променя навиците си и да готвя основно уикендите и да снимам тогава. И непременно ще се снабдя с дифузер и стериопор ;) )) Благодаря!

  Отговор
 20. Зори

  “Реквизит”. Това е думата, която ти трябва :) И тя не е с българска етимология, но е утвърдена и значи точно това.
  И поне няма да те сблъска с проблема за двойното множествено число :)
  Иначе снимките са чудни.

  Отговор
 21. krasi_yo

  Благодаря за този пост! Имах нужда някой на простичък език да ми обясни някои технически понятия.
  Най-сърдечни поздрави!

  Отговор
 22. Nunkata

  Страхотна публикация Ирина, прочетох я на един дъх :) Очаквам с нетърпение и публикацията за обработката на снимките :)

  Отговор
 23. stacyyy

  Страшна си! Хиляди благодарности за така интересно и приятно поднесената информация! Възхищавам се на вдъхновението, с което правиш всичко и ти пожелавам никога да не стихва! Чакам с нетърпение твоята гледана точка за обработката.

  Отговор
 24. ninfil

  Невероятно написано! Имах нужда точно от едни такива разяснения и сега нещата са много по-ясни в главата ми. Стайлинга е важен, но сам по себе си не е достатъчен. За съжаление няма да успея да постигна толкова добри резултати, тъй като разполагам с обикновен цифров апарат. Но вслушвайки се в съветите, мисля че снимките ми биха могли да станат поне с една “идея” по-качествени.
  Най-искрено благодаря за труда и разкриването на “тайната” на добрата снимка!

  Отговор
 25. Ирина

  Много благодаря на всички за коментарите. Радвам се, че статията ви харесва и се надявам да ви е полезна по един или друг начин.

  Отговор
 26. Zornitsa

  Благодаря за статията, прочетох я с интерес и се надявам да съм попила голяма част от съветите и насоките ви. Определено труда ви и отделеното време ще бъдат полезни на много от нас. Благодаря ви!

  Отговор
 27. Krasi Vasileva

  Иринка ,хиляди благодарности за подробните обяснения .Обяснила си всичко напълно разбираемо за мен,аз имам същия фотоапарат но снимките ми са ужасни. Най- после успях да си поръчам 50 мм обектив надявам се с него и с всичко това което си ни обяснила да успея да направя малко по прилични снимки.Аз имам един въпрос относно статива ,ако може да ми препоръчаш какъв статив да си взема.Още веднъж много благодаря за положения труд за тази статия.

  Отговор
  • Ирина

   От стативи не разбирам, моят беше някакъв нисък клас до 100лв. Статив ти трябва ако снимаш при по-ниска осветеност. Аз рядко го ползвам, а тук всъщност целта му е да онагледи процеса на снимане.

   Отговор
 28. Мирослава

  Иринка, страхотна публикация! Толкова полезна, толкова интересна, с толкова много нагледни обяснения! Благодаря ти за положения труд! Страхотна си!

  Отговор
 29. Иви

  Страхотна публикация! Браво Иринка! Много професионално! Голямо удоволствие е да се чете твоя блог :)

  Отговор
 30. Tonchita

  Много полезна информация.Доста неща ми станаха по – ясни.Така е със хората,трябва да им обясниш за да се сетят за правилното нещо :D Благодаря за информацията :)

  Отговор
 31. Ivan Hristov

  Много добре! Изненадващи познания относно тайните на фотографията. Ще очаквам с интерес продължението:-))

  Отговор
 32. ЛилиТо

  Браво:) Много хубава публикация! И да има много творчески забавления, които да споделяш с жадните и гладните :)

  Отговор
 33. SV

  Нямам думи !!! Chapeau, както казват французите. Много полезна информация и поднесена като подарък, а не на две на три! МЕРСИ :) )))

  Отговор
 34. jacamaca

  Malo je reći da sam oduševljena tvojim blogom i čaribnim fotografijama. Uvek sam mislila da je jako komplikovano napraviti tako lepe fotografije, ali ti si objasnila lepo i bar osnovne stvari mogu da primenim na svoje fotografije ;) . Hvala za divan tutorijal mila!!!
  Poljubac iz Beograda :)

  Отговор
 35. vanillka

  Йес!!
  Намерих време да я прочета и ти стискам ръка виртуално! Толкова сладко, мило, приятелски и лесно четима статия за такава тема просто няма! Страхотно!
  Само нещо да попитам- забелязала съм, че често фонът на снимката е силно размазан(blurred), което е ясно, но е в различни цветове и нюанси ( снимката с млякото- отзад е зеленикаво). За да в светъл background-a, но и цветен, какво използваш?
  И още нещо- събирам малки лъжички, така че съм впечатлена от колекцията, тези са неповторимо сладурски!
  Благодаря!
  И гузно да споделя- със сапунерки се случва да има добри попадения, та даже и на неонова светлина =)
  Чудесна статия!

  Отговор
 36. Dani Dineva

  Ири,
  Много добре обяснено и поднесено. За обработката на снимките верно ще е интересто да споделиш. Може би и за основните типове настойки и баланса на бялото, знам ли. Най-важното е да се използва максисума на фотоапарата с минимум усилия и знания.

  Поздравявам те и за подредеността ти, у нас цари много голям хаус ;)

  Отговор
 37. Валя

  Ирка, поздравления за статията! Аз също отдавна имах нужда точно от такава въвеждаща информация. С такова нетърпение очаквам и втората част. :) Ти си една чаровна омайница и лично мен ме вдъхновяваш непрекъснато.

  Отговор
 38. Краси

  Оох,успокоих се,че не само аз обикалям да търся и събирам разни “боклуци”,които да използвам за снимки…. :-) )
  Страхотна публикация!Благодаря ти !

  Отговор
 39. DORA

  Благодаря Ви Ирина за прекрасната публикация!!Толкова време търсих в Интернет достъпно обяснение на основни правила и начини за снимане!! Не намерих !! Но днес намерих добронамерен, професионален, с грижа и учтивост към читателите материал. Аз имам от 2 месеца FUJIFILM T 200. Инструкции на български няма. Уча се на принципа ” проба – грешка”. Нещо като откриване на топлата вода. Днес от Вашия материал ми просветна. Мислите ли,че с тази марка фотоапарат могат да се правят прилични снимки?

  Отговор
  • Ирина

   Здравейте. Ако фотоапаратът има ръчни настройки, ще можете да правите прилични снимки. Както съм написала и в статията – запознайте се добре с апарата си, за да можете да работите с него.

   Отговор
 40. Росица

  Страхотно! Винаги съм се чудила как успяват да заснемат храната толкова добре, че чак да му се дояде на човек. Поздравления за хубавата статия и за всичко, което влагаш в това, което правиш. Обзалагам се, че и храната, която приготвяш, е не по-малко впечатляваща от фотографските ти умения :) Успех и занапред!

  Отговор
 41. Мариета

  Ири, чудесна публикация, много, много полезна!
  Някой от основните правила съм ги раздала инстинктивно, други се мъча да прилагам, но май нещо не се справям достатъчно добре…всяка думичка ми е от полза, сърдечно благодаря!
  И…и аз снимам на такъв капак от дървено каче, хахах…

  Отговор
 42. Марина Голева

  Страхотна публикация с голям интерес я прочетох. Сега остава да приложа наученото :)
  Успех!

  Отговор
 43. катерина

  Огромно, ама наистина огромно БЛАГОДАРЯ!
  Благодарение на теб, преоткрих апарата си!
  Снимам с Canon Power Shot G7.
  Сега ще си купя статив и допълнителен обектив!
  Всички останали неща ги имам чинийки, чашки,плотове,покривки, мислех, че съм луда, че събирам толкова много неща!
  Благодаря Ирина, наистина благодаря!

  Отговор
  • Ирина

   Много се радвам, че статията ти е подействала вдъхновяващо! Между другото, стативът не е задължителен, аз рядко го ползвам.

   Отговор
 44. Ирина

  Благодаря на всички, които се включиха с коментар! Ще съм много щастлива, ако статията ви е от полза, това всъщност бе целта й :)

  Отговор
 45. Мирослава

  Иринка, здравей! Включвам се повторно в коментарите, но този път с конкретен въпрос – Как точно да избегнем лошия заден план/фон в една снимка? Оказа се, ча най-доброто място за снимане у дома е на балкона и ми е много трудно там да направя добра постановка. Разковничето само в близкия план ли се намира? Всички снимки, които си харесвам са снимани от високо, а ми се иска да правя и някой по-разчупени, но задния план много ме мъчи. Благодаря ти за отговора!

  Отговор
  • Ирина

   Какво имаш във фона, което те притеснява. Ако искаш ми прати конкретна снимка на мейла, за да ти дам съвет.
   По принцип винаги можеш да поразчистиш малко и да подредиш разни чашки, чинийки и т.н.
   Снимането в близък план не е задължително. Опитай да снимаш от различен ъгъл, за да прецениш как ти харесва най-много.

   Отговор
 46. Byby's Kingdom

  Страхотн публикация! Имам DSLR от вече 4 години, библиотеката ни е пълна с книги за фотография, да не говоря за всичката информация, която съм изчела в интернет, но толкова хубаво написано и обяснено с човешки думи до сега не ми е попадало ! Много благодаря за чудесно оформената и супер информативна публикация!
  Поздрави!

  Отговор
 47. Фотографско | малки неща

  [...] Реших да пиша за това, тъй като виждам, че и вие сте на фотографска тема тези дни – Lulu от something…, от която разбрах за една много поетична фотографка от Австралия, Мария от La Martinia, която ме насочи за кой ли път към THE SARTORIALIST, а започнах да чета и публикациите на Ирина от Sunshine kitchen за това как тя прави снимките си. [...]

  Отговор
 48. Tatitt

  Ири, прочетох я за втори път и вече посмлях! Страхотна статия и хуквам да прочета и обработката сега! Благодаря за онагледяването!

  Отговор
 49. Elena

  Прочетох всичко внимателно, много интересно наистина.
  Имам едно въпросче обаче.. ако се снима на ISO 100, не се ли размазват много снимките заради ниската скорост? Сигурно със статив нещата стоят друго яче.. всъщност със сигурност, но и от ръка ли снимате на такава скорост?

  Отговор
  • Ирина

   Ако условията са добри и има достатъчно светлина, няма да се размазват снимките. Много рядко снимам със статив, винаги на ISO 100 и никога не са ми се размазвали.

   Отговор
 50. Elena

  Статията ви е прекрасна… приложените клипове в другата публикация също! Продължавайте да се изявявате “публично” … страхотна сте! :)

  Отговор
 51. Галя

  Прекрасно обяснено!
  Може би по-уместно е използването на отдавна наложената в български език, макар и също чужда дума, реквизит, вместо проп/с.

  Отговор
  • Ирина

   Когато се каже пропс, хората които се интересуват от кулинарна фотография, веднага разбират за какво става въпрос. Реквизит е доста по-широко понятие.

   Отговор
 52. Дани

  Ирка, чудесна статия и изключително красив блог! Смятам, че снимките правят голяма част от визията на всяко подобно местенце. Имах нужда точно от такава информация. Благодаря, че я написа по този приятен начин и че я споделяш с всички, които се отбият при теб! :)

  Отговор
 53. Martina

  Стахотна статия! Благодаря за отделеното време да напишеш тази статия. Макар да не се занимавам с кулинарна фотография си разясних доста неща които мисля ще ми влязат в употреба :)

  Отговор
 54. Силвия

  Здравей Ирина! Много хубав урок и страхотни снимки правиш. От доста време следя блога ти и много ми харесва. Искам да те попитам от къде мога да си намеря подобна дъска върху коята ти снимаш? Ако знеш къде се продават, бих си взела няколко вида. Благодаря ти!

  Отговор
 55. Geri

  Здравей Ирина! От мене едно огромно УАУ!!!!! Нямам думи просто!
  Благодаря ти от сърце, че толкова си се постарала с тази статия. Снимките ти са уникално хубави, а само докато ги гледам ми потичат лигите :) )
  На статията ти попаднах, докато търсех информация за точно този фотоапарат и мога да кажа, че това е първият път, когато наистина схванах принципа на функционирането на този тип камери. Благодаря ти още веднъж! Страхотен блог!
  Поздрави :)

  Отговор
 56. Eli

  Привет! :)

  Ирина, искам да се присъединя към всички, които Ви благодарят от сърце! :)

  Черно-бялата, както и кулинарната фотографии ме карат да затая дъх!

  Моят апарат е Canon 60 D, но за жалост не мога да боравя с него подобаващо. След като се запознах със съдържанието на статията по-горе, аз твърдо реших да си потърся книжка на български език (апаратът ми е купен от чужбина и не разполага с информация на български!).

  В момента очаквам да ми я изпратят и чинно ще чета и практикувам:D

  Имам едно предполежение към Вас, Ирина!

  Мислила ли сте да заснемете видео на фотосесия на готов десерт и да го споделите с нас?
  Ако не сте, тро се надявам, че идеята Ви се струва добра!

  Аз тайничко ще се надявам да осъжествите това, мое желание! Вярвам, че ще бъде полезно не само на мен! :)

  Поздрави
  Ели

  Отговор
  • Ирина

   Здравей Ели,
   Мислила съм по-въпроса, но трудно бих осъществила идеята, тъй като ми трябва втора камера, с която да заснема самото видео.

   Поздрави!

   Отговор
   • Ели

    Здравейте отново, Ирина!

    За мое голямо съжаление не виждам нови публикации тук, но се надявам, че това е временно. :) Все пак се надявам, че следите коментарите и ще се отзовете на молбата ми за помощ.

    Обмислям сериозно закупуването на нов обектив, но се колебая между Canon 100 / 2,8L Macro IS USM и Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM. Именно заради това бих искала да Ви попитам какво бихте ми препоръчала. В момента клоня към 100 мм. тъй като имам намерение един ден да закупя и второ тяло full frame.

    Има и друг въпрос, който силно ме вълнува! Снимките на кексчетата с череша, бисквитите с шоколадови парченца, мюслито и “Павлова” от този пост отново ли са заснети с 60 мм. макро?
    …От снимките в amazon (http://www.amazon.es/Canon-100-Macro-USM-estabilizador/dp/B002NEFLD2/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1413412172&sr=8-1&keywords=canon+macro+L) останах с впечатление, че макро обективите “размазват” много повече близките детайли до точката на фокус.

    Искам да изразя и съжалението си за това, че не Ви е възможно да заснемете на видео една Ваша фото сесия.

    Надявам се, че скоро ще ни зарадвате с нова кулинарна, а защо не и фотографска публикация! :)
    Желая Ви здраве и много успехи!

    Елица

    Отговор
 57. Гелето

  Привет Ирка ! Много хубаво всичко си написала и обяснила,но това не решава моя проблем ! Моя CANON 450D EOS скоро ми направи проблем , а именно : Реших да си подменя Карта памет
  с нова и какво стана ? На екрана излезе надпис : не е установена карта. Какво ли не правих ,къде ли не ръчнах,не става и не става. И дефакто не мога да го използвам от една седмица.Та молбата ми е ,ако можеш да ми обясниш какъв е проблем и какво да направя за да го реша ? Въпроса ми е и към всички форумщики ,ако някои се е сблъсквал с този проблем нека обясни как го решил . За което благодаря предварително .

  Отговор
  • Ирина

   За съжаление не мога да ти помогна, тъй като не съм техник. Съветвам те да се обърнеш към някой специализиран магазин.

   Отговор
 58. Станислава

  Ирина, попаднах на твоя блог преди 2-3 години и от тогава го следя с интерес. Винаги съм се възхищавала на рецептите като съдържение и начин на презентация. Правила съм и някои от твоите неща, всеки пък с чудесен резултат. Кекса с червено вино е един от най-любимите ми. А твоите овесени бисвитки (със съвсем леки промени по рецептата) са първите бисквитки, които дадох на малката си дъщеря. Днес изчетох и тази статия, с което спечели окончателно уважението ми. Прекрасно е, че има хора, които не само са добри в дадена област, но и споделят своя опит с останалите. Пожелавам ти успех и се надявам да имаш време за нови публикации. Поздрави :-)

  Отговор
 59. Мариян

  Изключително интересна статия и най-важното – нещата са обяснени прекрасно. Да не се стряскат хората като видят апарат със сменяема оптика и многото настройки. Показали сте как със минимум средства може да се извлече максимум резултат и най-вече, че не е толкова сложно. Браво, стискам ви ръката наистина. Продължавайте в същия дух. Попаднах на тази статия, след като сестрата на приятелката ми, която готви много добре и е пратила на нея, и аз бях любопитен като видях канон-ските обективи. Изключително добре поднесен материал наистина. Малко хора обясняват толкова добре като вас и по такъв начин. Масово ще започнат да съветват хората за висок клас фотоапарати, скъпи обективи и минимум постоянно осветление (а ще има и такива, които ще кажат палатка, поне 3 светкавици, синхронизатори и куп други неща с които биха се получили сходни кадри). Поздравления и продължавайте в същия дух. :)

  Отговор
 60. Радослава

  Благодаря! Имах нужда точно от така поднесена информация, за да взема новия си фотоапарат и да снимам, да снимам. ..

  Отговор
 61. Любка Гечева

  Здравей Ирина, от пет години си имам кулинарен блог и все с телефона си снимам, затова вече реших, че е време да променя нещата и да се заема по-сериозно с това. Снимките ми направо развалят всичкото настроение, което ми носи храната която приготвям. Сега съм в търсене на информация за апарати и това е много ценно за мен. Знам, че има много различни на пазара, но насоките които давате в публикацията са основни и за лаици като мен са много ценни. Ако имате нещо като предложение за това което е добро в момента на пазара, ще се радвам ако ми помогнете :) Приятен ден!

  Отговор

Оставете коментар