Apple Caramel Cake

3679

It’s good to make something easy and simple once in a while. And it’s good to have a fool proof recipe which works every single time and you don’t have to worry whether it will turn out fine or be a disaster. I really love this recipe, because you can make it with everything you have at home – apples, pears, peaches, apricots, bananas, pineapples. I’ve tried it with at least half of those fruits and they all worked quite nicely.

Apple caramel cake

Ingredietns:
adaptated: Laura Vitale
50 grams butter*
100 grams brown sugar**

2 apple
a handful of candied cherries
180 grams frour
1/2 teaspoon of spices (cinnamon, cardamom, cloves)
1 teaspoon of baking powder
pinch of salt
grated zest of 1/2 orange
125 grams soft butter
175 grams caster sugar
2 eggs
120ml whole milk
1/2 teaspoon vanilla extract

Preheat the oven to 180°C.
For the caramel put butter* and brown sugar** in a 22-24cm cake tin and put in the oven until melted.
Core the apples and cut them in circles. Place them on top of the caramel and put some candied cherries in between.

 

Sift flour, baking powder, salt and salt.
Cream butter and sugar until pale and fluffy. Add orange zest and vanilla.
Add the eggs, one at a time, beating well after each addition.
Add 1/3 of the flour mixture alternating with half of the milk.
Try not to over mix or the cake would be tough.
Scrape the sides of the bowl and give the batter one last mix with a spatula.
Pour it over the apples and bake the cake for 30-40 minutes.
It should be done when toothpick inserted in the center, comes out clean.
Cool on a wire rack.

Serve with an ice cream of your choice – I suggest vanilla or caramel.

Enjoy!

17 Responses to “Apple Caramel Cake”

 1. Byby's Kingdom

  Много свеж сладкиш! И аз така си правя карамела за обърнатите плодови сладкиши, не за друго, ами от чист мързел. Наистина остават кристалчета от захарта, но така дори е по -вкусно и интересно! Благодаря за хубавата идея! Хубав ден!

  Reply
 2. Мариета

  Обожавам карамел! В комбинация с ябълки само си представям каква наслада за небцето е…чудесен е, Ири, а снимките, както винаги, ме оставят без дъх!
  Сърдечни поздрави и пожелания за прекрасен утрешен ден!

  Reply
 3. Лина

  “Нарязват се на колелца с диаметър около 1 см.” Хм, да не е дебелина ;)

  Reply
 4. Ginka

  Чудесен сладкиш! Само промених рецептата като замених ябълките със сини сливи( имах замразени сини сливи) . Получи се много приятен и свеж сладкиш.
  Благодаря за споделената рецепта и приятен ден!

  Reply
 5. Мария Владимирова

  Супер десерт,ще го направя с кайсии и боровинки-това ми се намира в момента,ще стане и с кръгчета ананас….и с какво ли още не-благодаря за рецептата!

  Reply
 6. Kalina

  Мдаа, много по-вкусен е отколкото изглежда :) Вече и аз знам. Направих го точно по твоя начин: с ябълки , но замених черешките със сладко от малини, понеже това ми се намираше в къщи…;) Страхотен сладкиш!

  Reply
 7. Мирослава

  Правя този сладкиш вече 3 пъти. И трите пъти го поднасям като подарък, но за мое съжаление никой не ме е почерпил с парче все още. Кухнята ми обаче ухае божествено всеки път докато пека сладкиша, а и толкова комплименти получих, че вярвам е превъзходен на вкус! Единственото, което промених от основната рецепта е, че вместо захаросани череши използвам сушени червени боровинки, които поставям в дупките на ябълките.
  Имам обаче един въпрос – Първият път сладкиша ми се получи точно както на снимките по-горе. Вторият и третият път обаче по време на печенето, ябълките “изплуваха” най-отгоре и на практика като обърна сладкиша остават затрупани от блатчето и не се получава този красив вид. Единственото нещо, за което се сещам като причина е, че може да е от сорта на ябълките. Последния път промених нивота на скарата във фурната за печенето, но без успех, ябълките пак “изплуваха”.
  Иринка, ще се радвам ако имаш идея къде бъркам или какво да променя. Може би само да допълня, че всеки път пека в една и съща фурна, на еднакви градуси, с еднакви количества и марка продукти, само ябълките са различни – каквито има в магазина.

  Reply
  • Ирина

   Здравей :)

   Този сладкиш приготвям вече няколко пъти с различни плодове – ябълки, праскови, сини сливи. Мисля, че проблемът не е в сорта на ябълки, който си ползвала, а в карамела. Явно парчетата не могат да залепнат добре за него и затова изплуват.
   Опитай да направиш карамела на котлона, така ще може да се сгъсти повече и когато подредиш плодовете върху него, те ще залепнат и няма да “изплуват”.
   Надявам се това да помогне! Дръж ме в течение :)

   Reply
   • Мирослава

    Напълно си права! В карамела е бил проблема. Преди малко направих един сладкиш с белени праскови, но този път разтопих карамела върху котлона директно във формата. Опитах максимално бързо да наредя парченцата и почти успях. За няколко само имах подозрение, че не са се залепили и по време на печенето се скриха в блатчето. След финалното обръщане почти всички парченца са отгоре, кристалчетата захар изчезнаха за сметка на много хубав светло карамелен гланц. Днес след обяд ще го нося на един рожденник, дано да го разрежат, много съм любопитна за вкуса :) )) .
    Иринка, благодаря ти за препоръката!

    Reply
    • Ирина

     Много се радвам! Сигурна съм, че гостите и рожденика са останали много доволни :)

     Reply

Leave a Reply